nu 17°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
11:00
19°
geheel bewolkt
14:00
23°
licht bewolkt
17:00
25°
onbewolkt
20:00
23°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

joodse onderduikster keert na 70 jaar terug naar delden

Terug

Joodse onderduikster keert na ruim 70 jaar terug naar Delden

Video

Van 3 januari 1945 tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zat Esther Posner (80) ondergedoken aan de Noorderhagen in Delden. Na de bevrijding besloot haar familie te emigreren naar Amerika. Vaak dacht ze tijdens haar leven terug aan Delden en een langgekoesterde wens was dan ook om ooit terug te keren naar de plek waar ze enkele maanden zat ondergedoken. Deze week werd het verlangen waarheid en kwam ze naar Nederland met haar drie zoons. Op zondagochtend bezocht ze Delden en ontmoette de huidige bewoner van het huis aan de Noorderhagen. Graag had ze ook de nabestaanden van de familie Spit gesproken, maar die zijn na de oorlog vertrokken naar Zuid-Afrika.

“Ik arriveerde op 3 januari in Delden. Mij tante Ulla woonden daar toen al”, zo vertelt ze. “Mijn ouders arriveerden een paar maanden later toen Hengelo werd gebombardeerd. Ik kan me goed herinneren dat we met de kinderen van de familie Spit speelden in het park voor kasteel Twickel. Als er Duitse jeeps langsreden dan verstopten wij ons snel in de rododendrons.”

Ook de periode na de bevrijding kan ze zich nog goed herinneren. “Ik heb nog steeds foto’s die Anton Spit vlak na de bevrijding heeft gemaakt van de Canadese soldaten die hij onderdak bood. Toen ik op 11 mei 1945 8 jaar werd hebben de Canadese soldaten een taart gebakken met daarop happy birthday.”

Esther bezocht dit weekend verschillende onderduikadressen in Delden en Enschede. Ook bracht ze een bezoek aan de synagoge in Enschede. Herman Haverkate was daar voor de TC Tubantia en maakte de onderstaande video:

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.