nu 19°
Weerbericht Delden
lichte regen
23:00
15°
matige regen
02:00
14°
lichte regen
05:00
11°
half bewolkt
08:00
12°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

op zoek naar het pronkstuk van stad en ambt delden

Terug

Op zoek naar ‘Het pronkstuk van Stad en Ambt Delden’

Het Twent Streekarchief in Delden bestaat in oktober 25 jaar. Dat wil organisatie samen met het de Heemkunde Ambt Delden vieren met een bijzondere avond in het Stadscentrum het Parochiehuis op 28 november 2018. Inwoners kiezen dan uit een lijst van acht objecten ‘Het pronkstuk van Delden’.

Televisieprogramma

In januari 2018 is de ‘Akte van Verlatinge’ aangewezen tot hét pronkstuk van Nederland. Uit het tv-programma hebben de gezamenlijke organisaties de inspiratie gehaald. Voorzitter Bas Boer: “Zo’n verkiezing is altijd erg betrekkelijk, maar het aardige van dat televisieprogramma was dat veel interessante voorwerpen de revue passeerden, waardoor we nog eens gewezen werden op allerlei ontwikkelingen in het verleden. Zo zagen we bijzondere techniek bij de eerste microscoop, prachtige schilderkunst en het dagboek van Anne Frank. De drie voorwerpen uit de finale waren - naast genoemd Plakkaat - de microscoop van Leeuwenhoek en de Nachtwacht van Rembrandt. Daardoor gaan onze gedachten uit naar “Het Pronkstuk van Stad en Ambt Delden.”

50 objecten

Er wordt momenteel gewerkt aan een lijst van bijzondere voorwerpen, die samenhangen met de kunst en de historie van Delden en omstreken. “Er komt een definitieve keuze van bijv. 50 objecten, die alle gefotografeerd en beschreven zullen worden en in een speciale uitgave van het blad Onder de Linden worden weergegeven. In oktober komt dit blad uit. Uiteindelijk zal er uit de grote lijst, die ongeveer acht categorieën kent, een keuze van acht objecten gemaakt worden, die op de novemberavond in een powerpoint-presentatie door acht “ambassadeurs” in een vurig pleidooi voor het voetlicht geplaatst worden. De zaal maakt ten slotte zijn definitieve keuze bekend.”

Verschillende categorieën

Tot die categorieën behoren: Schilderijen, beeldhouwwerken, gebrandschilderde ramen, tuinvazen en kunst in de stoep, Archiefstukken en kaarten, Boeken, Foto’s en films, Inscripties, Rijtuigen en auto's, Machines en werktuigen, Zoutvaatjes, meubels, vaandels, Winkelinrichtingen en Kleine monumenten. “Gebouwen houden we buiten onze lijst, maar kleine monumenten zoals bijzondere grafmonumenten of de stadpomp van Delden rekenen we wel mee. In beginsel moeten de dingen te verplaatsen zijn, ook al is dat bij een stadspomp wat ingewikkelder. Een object moet bij Stad of Abt Delden horen; het moet hier al heel lang zijn of in betrekking staan tot dit gebied. Alle voorwerpen moeten ook te bezichtigen zijn, hoewel dat in enkele gevallen sporadisch is. Een Rembrandt, die bij een particulier hangt en nooit aan anderen getoond wordt, zal niet snel op de lijst terecht komen.”

Oproep aan inwoners

“Om deze lijst zo volledig mogelijk te maken doen we een oproep aan iedereen, die denkt nog een aardig object te kunnen noemen. Dit kan gemaild worden naar pronkstuk@tsa-delden.nl. Het kan ook per brief naar het Streekarchief:Pronkstuk, TSA-Delden, Stadhagen 200, 7491 NP Delden.”

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.