nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
17°
geheel bewolkt
08:00
19°
zwaar bewolkt
11:00
23°
matige regen
14:00
22°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

programma open monumentendag delden 2018watertoren geopend

Terug

Programma Open Monumentendag Delden 2018 - Watertoren geopend

Ook dit jaar is er tijdens de Open Monumentendagen (zaterdag 8 en zondag 9 september) weer van alles zien in Delden. Op het Landgoed Twickel worden net als vorig jaar op meerdere plaatsen bezichtigingen gehouden en wordt er van alles georganiseerd. Ook de Deldense kerken zijn op deze zaterdag te bekijken. De watertoren in Delden is eveneens weer geopend.


De Breeriet, Ambt Delden (toegang via hek aan het Bornsevoetpad)

Het 19e eeuwse landschapspark De Breeriet is alleen toegankelijk op Open Monumentendag. Het 28 hectare grote park, een ontwerp van landschapsarchitecten Zocher en Petzold, is al sinds 1895 een natuurreservaat. Eind jaren negentig van de twintigste eeuw is het park in oude glorie hersteld. Met gele pijlen is een route van ca. 2 km uitgezet en kunt u op uw gemak het park bekijken.

Openingstijden: Zaterdag 8 en zondag 9 september, 9.00-17.00 uur


Paardenstallen en koetshuis kasteel Twickel, Twickelerlaan 7, Ambt Delden

Tijdens Open Monumentendag zijn de paardenstallen en het koetshuis van kasteel Twickel te bezichtigen. Het voorplein is toegankelijk tussen 10.00 en 16.00 uur. De collectie historische rijtuigen is te bekijken. Vrijwilligers die de collectie verzorgen, zijn aanwezig om een toelichting te geven.

Openingstijden: Zaterdag 8 september, 10.00-16.00 uur


Noordmolen, Noordmolen 5, Ambt Delden

De Noordmolen is een volledig intact zijnde watermolen. De molen is tijdens Open Monumentendag geopend. De molenaars vertellen over de molen, daarnaast wordt er lijnolie geslagen en worden er films vertoond over landgoed Twickel, de flora en fauna en over Delden.

Openingstijden: Zaterdag 8 en zondag 9 september, 10.00-17.00 uur


Grote of Oude Blasiuskerk, Kerkplein 3, Delden

De Grote of Oude Blasiuskerk stamt uit de 12e eeuw. Het is een Romaans bouwwerk, opgebouwd uit kalkzandsteen. De kerk, oorspronkelijk gewijd aan de Heilige Blasius, heeft een Naber orgel uit 1847. De toren is het jongste deel van de kerk, dat blijkt uit de gedenksteen aan de buitenkant.

Openingstijden: Zaterdag 8 september 10.00-16.00 uur


RK of Nieuwe Blasiuskerk, Langestraat 76, Delden

De RK of Nieuwe Blasiuskerk is in Neo-gotische stijl gebouwd en ingewijd op 31 juli 1873 door de toenmalige Aartsbisschop van Utrecht Mgr. Schaepman. De kerk, oorspronkelijk gewijd aan de heilige Blasius en de heilige Jozephus, heeft fraaie gebrandschilderde ramen, twee grote orgels en een Mariakapel.

Openingstijden: Zaterdag 8 september 10.00-16.00 uur


Twickeler Houtzaagmolen, Zaagmolenweg 1, Delden

De Twickeler Houtzaagmolen is in 1771 in opdracht van Carel George Graaf van Wassenaer Obdam gebouwd. In 1990 is de molen, na een grondige restauratie, heropend. De molen is te bezichtigen, bekijk hoe dikke bomen tot balken en planken werden verzaagd.

Openingstijden: Zaterdag 8 september 11.00-16.00 uur


Watertoren, Watertorenstraat 5, Delden

Geniet van een prachtig uitzicht over Delden. De Watertoren in Delden is alleen toegankelijk tijdens Open Monumentendag. De herkenbare watertoren in Delden is in 1894 gebouwd in opdracht van dr. R.F. Baron van Heeckeren. De toren was aanvankelijk bedoeld als reservoir voor het blussen van branden op Twickel. Bij ingebruikname, samen met waterleiding, voor gebruik door gemeente Delden bestemd. Toen bleek dat het water bij Twickel zout bevatte en dus niet bruikbaar was als drinkwater, werd de toren aangesloten op het waterleidingnet van Almelo.

Openingstijden: Zaterdag 8 september, 10.00-17.00 uur


Museumboerderij Wendezoele, Twickelerlaan 14, Ambt Delden

In het weekend van 8 en 9 september is de museumboerderij deelnemer aan de Open Monumentendagen. De oven in het ‘kokhok’ is dan op zaterdags in gebruik. Bakker Ter Avest uit Delden komt daar broodjes bakken op traditionele wijze. Tevens is het terrein versierd als onderdeel van de jaarlijkse Wendezoeledagen.

Openingstijden: Zaterdag 8 september 11.00-17.00 uur


Kijkje in de keuken van Twickel

Op de zondag van Open Monumentendag is er bij de rentmeesterij van Twickel een presentatie van de afdelingen bosbeheer, gebouwenbeheer en zagerij. De Professionele Organisatie Monumentenbeheer (POM) laat samen met leveranciers en vakopleidingen zien waar hun werkzaamheden uit bestaan. Bij het bezoekerscentrum en Landgoedwinkel staan tevens stands met bezienswaardigheden en daar is zijn ook de Vrienden van Twickel aanwezig.

Openingstijden: Zondag 9 september 11.00-16.00 uur
advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.