nu 14°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
13°
geheel bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
15°
geheel bewolkt
14:00
17°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

pvda wil af van onbegrijpelijke prijsstijgingen openbaar vervoer

Terug

Partijen tegen ‘onbegrijpelijke’ prijsstijgingen openbaar vervoer

“Onbegrijpelijk en onwenselijk.” Zo typeert de PvdA de prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer. Op een aantal Overijsselse trajecten, waaronder die langs Delden, steeg de prijs voor een treinticket in vijf jaar met ongeveer 25 procent. Hans Nooter van de PvdA vindt de prijsexplosie niet te verteren. “We willen juist dat mensen meer gebruik maken van het openbaar vervoer. Dan geeft het geen pas dat de prijzen de pan uit rijzen.”

"In vijf jaar steeg de prijs voor een treinticket tussen Zutphen en Oldenzaal van 9,90 euro naar 13,13 euro. Voor de tien minuten durende reis van Hengelo naar Oldenzaal betaalde je in 2014 nog 2,50 euro: nu is dat 3,40 euro. Volgens vervoerder Keolis is de prijsstijging een gevolg van het plaatsen van toiletten en gratis wifi. Een onverdedigbaar verhaal,” vindt Nooter. “Iets fundamenteels als een toilet wordt door Keolis kennelijk gezien als een luxe waarvoor de reiziger extra dient te betalen.”

De PvdA ziet de prijzen van openbaar vervoer op meer plekken in de provincie scheefgroeien. “In Zwolle moeten reizigers die in de bus hun kaartje kopen bij een overstap voor de volgende rit opnieuw 2,30 euro neertellen voor een nieuw kaartje. Terwijl ze tot voor kort met hetzelfde kaartje binnen een uur verder konden reizen.”

Nooter wil dat de provincie paal en perk stelt aan de prijsstijgingen in het ov. “Deze geldklopperij jaagt mensen de auto in. En wie geen auto heeft, of juist een kleine beurs, die heeft pech en komt nergens meer. Dat moet de provincie niet laten gebeuren. Openbaar vervoer is een basisvoorziening die voor iedereen toegankelijk en dus betaalbaar moet zijn.”

Ook in Hof van Twente vragen

Ook in de Hof van Twente zijn vragen gesteld over het vervoer. GroenLinks heeft, mede namens PvdA, D66 en SP,vragen gesteld aan het College van Hof van Twente over de te dure treinkaartjes op korte trajecten van Keolis. "Reizen vanaf Delden is de laatste jaren 25% duurder geworden. Een enkeltje naar Hengelo kost 2 euro en naar Goor zelfs 3,14 euro. Bij navraag bleek dat de komst van een toilet in de trein en WIFI worden doorberekend aan de reizigers, terwijl dat toch gezien kan worden als basisvoorzieningen in een treinstel en beslist geen luxe. Openbaar vervoer dient betaalbaar te zijn, want het samen reizen spaart kosten en het milieu, maar op deze manier wordt de reiziger bijna de trein uitgejaagd met hoge tarieven. Ook de overheid heeft een taak om in het kader van verduurzaming van het vervoer en transport het openbaar vervoer te stimuleren ook voor een inwoner die elk dubbeltje zuinig moet gebruiken."


advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.