nu 16°
Weerbericht Delden
lichte regen
08:00
17°
lichte regen
11:00
19°
lichte regen
14:00
20°
lichte regen
17:00
19°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

stelling van de week rood zwart moet afscheid nemen van naam scheetheuvel

Terug

Stelling van de week: ‘Rood Zwart moet afscheid nemen van naam ‘Scheetheuvel’

De mogelijke naamsverandering van sportpark Scheetheuvel van Rood Zwart heeft vorige heel wat stof doen opwaaien. Eind vorig jaar liet de Deldense vereniging in haar clubblad weten na te denken over een naamsverandering voor het sportcomplex. De TC Tubantia schreef op vrijdag over de mogelijke wijziging en dit bericht werd al snel door andere media overgenomen. RTV Oost, De Stentor, Omroep Zeeland, Sportnieuws.nl en zelfs de Telegraaf gingen aan de haal met het verhaal.

“Zoals de meesten leden wellicht wel weten, verwijst de huidige naam van ons sportpark naar het oefenterrein van de Deldense burgerwacht (een schietheuvel) dat in het verleden een eindje achter het huidige sportpark heeft gelegen”, zo staat te lezen in het laatste clubblad. “De schietheuvel op zijn Twents uitgesproken wordt dan ‘n Scheetheuvel, maar tegenwoordig roept het vaak andere associaties op bij met name onze bezoekers aangezien ze de betekenis van de naam niet kennen en het in het Nederlands uitspreken.”

Tijdens de vorige algemene ledenvergadering heeft het bestuur de aanwezigen de vraag gesteld of er vanwege de nieuwbouw van het clubgebouw ook gedacht moet worden over een nieuwe naam voor ons sportpark. De meerderheid heeft aangegeven dat hier op zijn minst over nagedacht dient te worden.

De stelling van deze week onderzoekt hoe de Deldenaren denken over de aanpassing. Aan de rechterzijde van de pagina kunnen de bezoekers laten weten wat zij een geschikte naam vinden voor het complex. Hieronder de mogelijk antwoorden.

Onderaan de voorpagina kan gekozen worden uit de onderstaande antwoorden:

1. Sportparkplus

2. Erve Odink

3. ‘n Scheetheuvel

4. Anders, namelijk…

advertenties

17 jan 2017

“Gewoon de Scheetheuvel . Ik lach meer om de vaak niets zeggende, totaal foute, engels lijkende benamingen van instellingen en winkels.
'T is al joaren Scheetheuvel. Wat is doar mis met.”

Toon Nijland 17-01-2017 @ 16:44 | 1 | rapporteer

Reageren

17 jan 2017

“Erve Odink”

Yvonne 17-01-2017 @ 18:35 | 0 | rapporteer

Reageren

18 jan 2017

“Scheet Heuvel of Schiet Bult.
Wat doet het er toe. Beide zijn een compromis van het Twents en het Hollands. En die Hollanders maken er maar wat van. Er bestaat namelijk geen goede Twentenaar die spreekt van scheet als je de wind laat. Hebbe ie de wiend loat’n jong. En de vrouw vroeg aan haar man “skeet ie vandage nog ’n knie’n veur in’n pot Herman”. En dan die heuvel? Nooit van gehoord! “Wie heb’t hier oawer nen bult” Kiek dan begriep’e wie mekaar. De Twentenaar weet direkt wat je bedoeld.Degene die het bord gemaakt heeft kennelijk niet.
Dus SKEET BULT. En nig meer voetbal’n met dee hollanders, dan hove ie ok niks meer an te heur’n, want’ wee vreug ter eur wat.
En Robert, zo als je zo mooi op TV OOST vertelde, dit gaat terug in de geschiedenis.
Dat klopt, maar niet lang. De bult is gemaakt voor de Bijzondere Vrijwillige Landstorm, waar enkele Deldenaren schietoefeningen deden. BLV is opgericht in 1919. Delden viel onder het “Twentsche Verband” en hun vaandel dateert uit 1931.
Op 8 mei 1926 is er door de gehele landelijke organisatie in de Ossenweide een gigantische oefening gehouden. Daar is zelfs filmmateriaal van. Of hier veel Deldenaren bij waren? In ieder geval stond G.H. Bloemen mr.dr. J.W. Schneider en burgemeester Steinweg vooraan. Waarschijnlijk heeft dit geleid tot een Deldense Schietheuvel. Verder geven de Deldense archieven geen blijk of schijn van een Deldense Schutterij zoals in de 17e eeuw in Amsterdam. Zou leuk geweest zijn.
Ook de Deldense Galgenbelt was dichtbij, maar of dat nu zo geschikt is? Wens het bestuur, die toch ooit eens besloten heeft, het bord boven de poort te laten veel wijsheid in het schiften van de vele suggesties
Vlak voor de WO II is er veel geoefend door de Deldense afdeling zoals Hennie Keizer vertelde.
Dick Lohuis

D.Lohuis 18-01-2017 @ 10:15 | 2 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.