nu 17°
Weerbericht Delden
onbewolkt
05:00
15°
onbewolkt
08:00
16°
onbewolkt
11:00
20°
half bewolkt
14:00
21°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

twickeltuinen weer geopend voor publiek

Terug

Twickeltuinen weer geopend voor publiek

Op zaterdag 1 april is het nieuwe tuinseizoen van Twickel van start gegaan. De tuinen van het kasteel worden tot eind oktober opengesteld voor het publiek. Een mooi moment omdat de bloemen op veel plaatsen op het punt van bloeien staan. Bezoekers kunnen tevens een kijkje nemen bij de vele citrusbomen die in verband met de winter nu nog in de Oranjerie staan. De tuinen zijn van woensdag tot en met zondag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. De entree bedraagt 5 euro.

Kasteeltuinen

Het kasteel wordt omringd door tuinen die de tuinhistorie sinds de renaissance tonen. Ten noorden van het kasteel ligt de formele tuin met oranjerie en de ‘rotstuin’. Achter het kasteel bevindt zich een uitgestrekt park in Engelse landschapsstijl met spiegelvijvers, vele rododendrons, een wildbaan met een roedel damherten maar ook recente toevoegingen zoals een opengewerkte stalen brug en twee gouden rozenpriëlen. De parkaanleg is een schepping van generaties.

Formele tuin met oranjerie

Naast het kasteel ligt een ‘formele tuin’ in de Franse neo-barokstijl met een aantal beelden in Jugendstil. De hierin gelegen oranjerie (1833) dient als winterverblijf voor tropische en subtropische planten waaronder eeuwenoude sinaasappelbomen. Pas na ijsheiligen gaan deze naar buiten en kan de tuinbezoeker vanaf 21 mei naar binnen om in de Oranjerie een drankje te nuttigen. De collectie citrusbomen maakt vanwege zijn genetische waarde deel uit van de Nationale Plantencollectie. Stichting Twickel werkt hierin samen met Paleis Het Loo.

Barones van Heeckeren in haar rotstuin

Achter de oranjerie ligt de zogenaamde rotstuin. Deze bordertuin is ontworpen door de laatste eigenaresse van Twickel, Barones van Heeckeren van Wassenaer. Tot op hoge leeftijd heeft zij zelf veel in deze tuin gewerkt.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.