nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
17°
geheel bewolkt
08:00
19°
zwaar bewolkt
11:00
23°
matige regen
14:00
22°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

van de redactie rare jongens die deldenaren

Terug

Van de redactie: ‘Rare jongens die Deldenaren’

Veel plaatselijke liefhebbers van het VARA-programma ‘Per seconde wijzer’ gingen er op maandagavond eens goed voor zitten toen presentator Kees Driehuis een anekdote over Delden instartte. Waarschijnlijk zou het gaan over het prachtige landgoed Twickel, de historische kern of misschien wel de Rolstoelvierdaagse, toch een landelijk evenement. Maar nee, de bijzondere Deldense gewoonte om met carnaval hardgekookte eieren richting langstrekkende praalwagens te gooien, bleek dit keer de aanleiding om ons historische stadje eens onder de aandacht te brengen.

Driehuis: “Bij de carnavalsviering in het Twenste Delden is het een gewoonte om de stoet te bekogelen met harde, gekookte eieren. Een van de straten heet ’t Kip, vandaar. In 1980 kwam volgens de Twentse Courant een ei zo hard aan dat prins carnaval met een stuk versiering en al van zijn praalwagen op de grond viel. Totaal van de kaart reed hij de rest van de route uit in een politiewagen.”

De televisiekijkers uit Delden bleven na het horen van deze tekst verbaasd achter terwijl Driehuis rustig doorging met het opnoemen van freestyle-sporten, het onderwerp waarvoor de Deldense anekdote de aanloop bleek. ‘Is dit een traditie die verloren is gegaan, of heb ik tijdens carnaval in Delden nooit goed opgelet’? Het waren vragen die bij de Deldense kijkers tot het einde van de uitzending door het hoofd spookten. Wat Driehuis verder nog van de kandidaat wilde weten, ging aan deze groep voorbij.

Op Facebook werden al snel verschillende gesprekken gestart waarin de inwoners elkaar om opheldering vroegen. Grappen werden gemaakt en er werd druk gegoogeld in de zoektocht naar informatie. Een verklaring voor het bizarre verhaal werd echter niet gevonden. Dan zelf maar eens op zoek. Na wat telefoontjes en appjes vonden we iemand die weet hoe de vork in de steel zit. En wat blijkt: veel meer dan de correcte straatnaam ’t Kip, klopt er niet aan het verhaal.

Rinus de Kamper was in 1980 lid van de Raad van Elf van de Deldense carnavalsvereniging De Moppentappers. Hij moet hard lachen als hij hoort hoe het verhaal bijna 37 jaar na dato is verdraaid. “Van de waarheid is in deze versie nog maar weinig over”, zo geeft hij aan. Hoe het wel is gegaan staat hem nog helder voor de geest. “In die jaren waren er in Delden twee carnavalsverenigingen: De Moppentappers en De Dikke Steen. Johan ter Doest was in 1980 prins carnaval bij de laatstgenoemde. De baron bij ons was Geert Staaijen, die in zijn jeugd aan ’t Kip had gewoond.” Het was traditie dat de beide verenigingen een thema kozen dat tijdens het feest terugkwam in kostuums en aankleding van bijvoorbeeld de wagens. “De Dikke steen ging dat jaar voor het thema ‘Oostenrijk’ en De Moppentappers, vanwege de geboortegrond van de baron, voor ‘De Kip’.

Als onderdeel het thema van De Moppentappers, deelden de vrouwen van de leden van de Raad van Elf hardgekookte eieren uit aan het publiek. Om op te eten welteverstaan. “Johan ter Doest stond op de praalwagen in de Molenstraat toen hij vroeg om een ei. Iemand gooide hem er vervolgens één met een boogje toe. In de poging het ei te vangen leunde hij op de reling die vervolgens brak en samen met de prins op de straat viel.” Of hij totaal van de kaart was en de rest van de rit vanuit de politieauto zag, weet Rinus de Kamper niet meer. “Ik geloof dat hij een lichte hersenschudding overhield aan de smak. Het had natuurlijk veel erger kunnen aflopen.”

Rob Steentjes - Foto’s: Rinus de Kamper

Klik hier voor het fragment over Delden in ‘Per seconde wijzer’ (vanaf 21:28)

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.