nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
14:00
22°
lichte regen
17:00
23°
lichte regen
20:00
20°
lichte regen
23:00
15°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

verdwenen deldense monumenten keren terug als onderdeel van blikveld 3d

Terug

Verdwenen Deldense monumenten keren terug als onderdeel van BLIKveld 3D

Van de in totaal 67 monumenten die Delden in de jaren veertig van de vorige eeuw telde, zijn er vandaag de dag al 32 afgebroken, afgebrand of gesloopt. Deze gebouwen met al hun herinneringen zijn niet meer te bewonderen in Delden. In het kader van BLIKveld 3D hebben Marjanne Kuipers en Kim Waterlander besloten deze monumenten weer zichtbaar te maken. Aan de hand van een monumentenlijst van architect Jan Jans, is voor elk verdwenen monument een vlag ontworpen die op dagen zoals Open Monumentendag geplaatst kan worden. Hierdoor ontstaat een historische route waarop de weggevaagde monumenten zichtbaar worden. Vanaf 12 april zijn de vlaggen in de publieke ruimte aan de Stationsweg 1 te bewonderen.

In het kader van BLIKveld 3D hebben Marjanne Kuipers en Kim Waterlander een streekonderzoek over beladen architectuur in Delden geïnitieerd. Zij zien dit streekonderzoek als een mooie kans om nieuw werk te maken binnen de thematiek die hen aanspreekt. Ze zijn de uitdaging aangegaan en gestart met onderzoek in en rondom de stad Delden voor het ‘Het Onzichtbare Monument’.

Dick Lohuis, oud-commissielid van de monumentenzorg in Delden, gaf veel informatie over de monumentensloop van het erfgoed van Delden. In zijn verhaal speelt de architect Jan Jans een grote rol. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Jans bezig met het opstellen van een monumentenlijst. “De architect Jan Jans fietste tegen de bevrijders in”, vertelde Lohuis. “Het is bizar en mooi tegelijk dat iemand tijdens de oorlog bezig was met het behoud van monumenten. Wij willen mensen aan de monumenten laten herinneren, zodat ze bewust worden van de veranderingen in Delden.”

Lohuis heeft de getekende kaart en bijbehorende opgestelde monumentenlijst van Jans laten zien. Wat blijkt is dat deze zeer gedetailleerde monumentenlijst niet meer compleet is. Van de in totaal 67 monumenten zijn er vandaag de dag al 32 afgebroken, afgebrand of gesloopt. Deze gebouwen met al hun herinneringen zijn niet meer te bewonderen in Delden. Voor de kunstenaars de vraag: hoe kunnen wij deze herinnering toch nog zichtbaar maken en bewustwording creëren zodat iedereen in Delden weet van de monumentensloop? Het antwoord: “Door vlaggen te ontwerpen voor de gesloopte monumenten en tekens te plaatsen op de locatie waar het monument destijds stond geven inzicht en worden al deze locaties zichtbaar in de stad Delden.”

Er is gekozen voor het format van een vlag, omdat vlaggen worden gebruikt bij herdenkingen. Daarnaast staan vlaggen vaak bij een memorial. De vlaggen in Delden zijn ook een link naar het herdenken van de monumenten die er in het verleden stonden. Hierdoor ontstaat een historische route waarop de weggevaagde monumenten zichtbaar worden. Ook kan een vlag ingezet worden op speciale dagen waarbij een vorm van een herdenking plaatsvindt voor deze monumenten. Bijvoorbeeld op Open Monumentendag.

Voor elk monument is een unieke vlag ontworpen. Het ontwerp komt tot stand uit gegevens over deze monumenten die gelukkig dankzij Jans’ lijst nog te achterhalen zijn. “Deze gegevens zijn de straatnaam, het huisnummer, de postcode, de bestemming van het perceel, het bouwjaar en de voormalige bewoner van het gesloopte monument. Deze gegevens willen wij omzetten naar een abstract en alternatief lettertype, een codesysteem. Zo worden de gegevens omgezet naar een nieuw beeld dat representatief is voor een herinnering aan het gesloopte monument. Elk verdwenen, en daarmee onzichtbaar, monument krijgt aan de hand van de informatie die nog bewaard is gebleven een eigen vorm en dus een eigen gezicht.”

Door middel van dit abstracte lettertype, een codering, zal de locatie van het monument een soort geheim verleden krijgen. Zoals de hiërogliefen in Egypte een ‘geheimschrift’ zijn en een raadselachtig bestaan hebben gekregen, willen zij dit lettertype ook presenteren als een geheimschrift. Dit geheimschrift zal bestaan uit mooie vormen die een alternatief alfabet en cijfers vormen (A = code 1, B = code 2).

De vlaggen zijn vanaf 12 april in de publieke ruimte aan de Stationsweg 1 te bewonderen om aandacht te vragen voor de verdwenen monumenten en om aan te geven waar deze monumenten stonden. In het Kunststation worden de vlaggen tentoongesteld zodat iedereen ze van dichtbij kan bekijken. Daar is het dan ook makkelijker om de vlaggen te lezen en de impact van de sloop te voelen. Om het vlaggen en het alfabet te kunnen lezen, is er voor bezoekers een opvouwbare poster verkrijgbaar, waar alle letters en cijfers op staan met de ontworpen code die daarbij hoort (legenda). Hierdoor kunnen ze de code op de vlaggen vertalen. Daarnaast zal op deze poster informatie staan over het project inclusief een plattegrond met een route langs alle onzichtbare monumenten door Delden. De openingstijden zijn op donderdag van 9.30 uur tot 12.00 uur, op vrijdag van 13.30 uur tot 16.30 uur en op zaterdag van 13.30 uur tot 16.30 uur.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.