nu 17°
Weerbericht Delden
lichte regen
14:00
19°
lichte regen
17:00
19°
licht bewolkt
20:00
15°
geheel bewolkt
23:00
10°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

weekendje delden vooruitblik op de activiteiten in en om delden_2019042009

Terug

Weekendje Delden – Vooruitblik op de activiteiten in en om Delden

Ieder weekend is er van alles te beleven in en om Delden. Eens in de maand is er een streekmarkt, Stichting Twickel houdt geregeld wandelingen of bezichtigen en in de cafés’ en kerken zijn er op zaterdag en zondag vaak concerten en optredens. Om de bezoekers van onze website een idee te geven van de Deldense activiteiten in het weekend, plaatsen wij iedere zaterdagochtend een overzicht in ‘Weekendje Delden’. Tips en activiteiten kunnen worden ingestuurd via redactie@nieuwsuitdelden.


ZATERDAG:


Bezoek de Twickeltuinen

In april is het nieuwe tuinseizoen van Twickel van start gegaan. De tuinen van het kasteel worden tot eind oktober van woensdag tot en met zondag opengesteld voor het publiek. De hoveniers en tuinvrijwilligers zijn afgelopen weken druk geweest met de voorbereidingen. Onder andere met het schoonmaken van de paden, het weghalen van rododendrons die door de droge zomer vorig jaar zijn dood gegaan en het inplanten van duizenden voorjaarsbloeiers (w.o. vergeetmenietjes) die Twickel afgelopen winter heeft opgekweekt in de kassen van haar moestuin. Klik hier voor meer informatie.


Museum No Hero

Museum No Hero in de voormalige Rentmeesterij aan de Hengelosestraat is geopend voor het publiek. No Hero toont beeldende kunst uit vijf werelddelen en vijf eeuwen kunstgeschiedenis, vanuit het perspectief van internationale ontwikkelingen in de wereldgeschiedenis, politiek en maatschappij, om bezoekers te stimuleren om de eigen context te onderzoeken en houvast te bieden in een alsmaar veranderende wereld. Openingstijden zijn van 11.00 uur tot 17.00 uur. Klik hier voor meer informatie.


Women of Japan No Hero

Vanaf 24 februari presenteert Museum No Hero de nieuwe tentoonstelling Women of Japan. Uit verschillende Nederlandse musea en privé-collecties komen bruiklenen naar Delden om het fascinerende verhaal te vertellen van het leven van Japanse vrouwen gedurende de laatste drie eeuwen. Foto’s, kimono’s, prenten, porselein, sieraden én interviews met hedendaagse Japanse vrouwen gaan in op de thema’s carrière, moederschap, seksualiteit, spiritualiteit en schoonheid. Klik hier voor meer informatie.


Satelliet-tentoonstelling VOC Japan – Nederland

Het nabijgelegen Kasteel Twickel bezit een uitzonderlijke collectie Japans porselein die hoogst zelden wordt uitgeleend. Vanwege de tentoonstelling Women of Japan maakte het bestuur van het kasteel een uitzondering. Maar liefst 122 stukken Arita en Kakiemon porselein uit de periode 1670-1800 zijn gedurende Women of Japan te zien op de bovenverdieping van het museum. Zij worden getoond in combinatie met Japans porselein uit de collectie van de No Hero Foundation, dat onlangs werd verworven op de veiling van de collectie van de beroemde Amerikaanse familie Rockefeller in New York.


Bezichtiging Twickeler Houtzaagmolen

De houtzaagmolen van Twickel is op zaterdagmiddag geopend voor het publiek. Van 13.30 uur tot 16.00 uur zijn er mensen aanwezig die de geïnteresseerden alles kunnen vertellen over de werking en geschiedenis van de molen. "De Twickeler Houtzaagmolen is het gehele jaar geopend voor publiek. U bent uiteraard van harte welkom. Hoewel er niet meer op commerciële basis hout wordt gezaagd zijn we bereid u te laten zien hoe hier in de loop der eeuwen dikke bomen tot balken en planken werden verzaagd."


ZONDAG:


Paasvuur en eieren zoeken op Twickel

Op het landgoed Twickel, tegenover het kasteel Twickel, wordt al jaren op eerste paasdag het paasvuur ontstoken. Ook dit jaar wordt de boake op zondag 21 april weer in lichterlaaie gezet. Dat zal wel een half uur later (rond 20.45 uur) zijn dan gebruikelijk. De late Pasen, en dus de later invallende duisternis, is daar de aanleiding voor. Voorafgaand mogen de Deldense kinderen om 20.30 uur weer paaseieren zoeken tegenover het kasteel. Naast verschillende chocolade eieren wordt er ook weer een gouden ei verstopt. De basisscholier die dit ei vindt, krijgt de eer het vuur te ontsteken met graaf Twickel Roderik Castell.


Overige paasvuren in omgeving Delden

Naast het vuur in Twickel worden in de omgeving van Delden meer boakes ontstoken. Onder andere in Azelo, Bentelo en Deldenerbroek. Het laatstgenoemde vuur gaat in verband met de droogte en het zicht op veiligheid niet door. De overige twee vuren wel. In totaal worden er dit jaar in de gemeente 19 vuren ontstoken.


MAANDAG (TWEEDE PAASDAG)


Pasen en het Gouden Ei bij de Noordmolen in Delden

Op Tweede Paasdag is de Noordmolen open en hebben de molenaars een verrassing voor jong en oud. De Paashaas heeft heel veel eieren verstopt in de buurt van de oude watermolen; twee eieren zijn zelfs van goud! Alle kinderen van de basisschool mogen vanaf 13.30 uur meedoen aan het zoeken naar de verstopte eieren. Wie het Gouden Ei vindt, krijgt een aardig prijsje. Natuurlijk mag je de gevonden eieren zelf houden en thuis opeten. Klik hier voor meer informatie.


Bezoek de Twickeltuinen

In april is het nieuwe tuinseizoen van Twickel van start gegaan. De tuinen van het kasteel worden tot eind oktober van woensdag tot en met zondag opengesteld voor het publiek. De hoveniers en tuinvrijwilligers zijn afgelopen weken druk geweest met de voorbereidingen. Onder andere met het schoonmaken van de paden, het weghalen van rododendrons die door de droge zomer vorig jaar zijn dood gegaan en het inplanten van duizenden voorjaarsbloeiers (w.o. vergeetmenietjes) die Twickel afgelopen winter heeft opgekweekt in de kassen van haar moestuin. Klik hier voor meer informatie.


Bezichtiging Noordmolen

De Noordmolen in Twickel is iedere zondag geopend voor het publiek van 12.00 tot 16.00 uur. In de molen wordt dan olie geslagen en er zijn molenaars aanwezig om tekst en uitleg te geven over de Noordmolen, die al meer dan 650 jaar oud is. Bij de Noordmolen is verder een fietsenstalling; van daar zijn 4 wandelingen uitgezet met start- en eindpunt de Noordmolen. Klik hier voor meer informatie.advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.