nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
14:00
22°
lichte regen
17:00
23°
lichte regen
20:00
20°
lichte regen
23:00
15°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

wendezoele viert 25jarig jubileum onder andere boerenbruiloft

Terug

Wendezoele viert 25-jarig jubileum onder andere boerenbruiloft

Museumboerderij de Wendezoele viert in 2019 haar 25-jarig jubileum. Het bestuur heeft ter gelegenheid van deze feestelijke mijlpaal een uitgebreid en divers programma samengesteld. Naast de ‘traditionele’ evenementen als de Wendezoeledagen, het Folklorefestival en de dorsdagen, is de agenda verder gevuld met tal van activiteiten.

“Op 1 mei wordt dit jubileumjaar geopend met de Kinderspeelmiddag”, zo laat de organisatie weten. “Kinderen worden uitgenodigd om fijn te komen spelen op het boerenerf.” Op 11 mei vindt er, ter ere van het 25-jarig bestaan van de Museumboerderij, een traditionele boerenbruiloft plaats. De voorbereiding is in volle gang. “De ‘brulfteneugers’ zijn al onderweg. Verder zijn er veel traditionele gebruiken te bewonderen. Er worden roosjes gemaakt, ‘greun’ gehaald en boog gezet. In een grote optocht met veel karren van de Wendezoele, zal het bruidspaar door Delden trekken langs de noabers en andere belangrijke personen. Er is muziek en veel folklore tijdens deze feestelijke intocht. Onderweg wordt de stoet ‘gemeut’: ze worden tegengehouden door een stok die de weg versperd. Na het drinken van een borrel kan de weg vervolgd worden. Er is een heuse trouwambtenaar. Natuurlijk ontbreken de getuigen en de bruidskinderen niet. Daarna is er met alle genodigden en belangstellenden een groot feest.”

Iedereen wordt uitgenodigd om het bruidspaar te vergezellen naar de feesttent bij de Wendezoele. “Misschien is er ook nog wel een bruidskoe. Het belooft een geweldig en onvergetelijk feest te worden dat het jubileumjaar van de Wendezoele sfeervol inluidt.”

Ouderwetse en nieuwerwetse ambachten

Een ander speciaal evenement dat komend jaar op de planning staat, is een demonstratie van ouderwetse en nieuwerwetse ambachten. “Samen met organisaties uit het onderwijs zal een mooi programma worden opgesteld waarin niet alleen de geschiedenis, maar ook de toekomst aan bod komt.” De exacte datum wordt binnenkort bepaald.

Theaterspektakel

Komend jaar wordt de museumboerderij ook onderdeel van een theaterspektakel. “Het theatergezelschap ‘De Reizigers’ zal op 5 en 6 september een toneelstuk opvoeren dat niet alleen uitstekend past bij de museumboerderij, maar ook verschillende locaties op de Wendezoele als decor zal gebruiken. De titel van het theaterspektakel is: Van Boekweit boer tot drone piloot”. Nadere informatie volgt nog.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.