nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
17°
geheel bewolkt
08:00
19°
zwaar bewolkt
11:00
23°
matige regen
14:00
22°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

zoutmuseum delden toont eerste twentse zout tijdens museumweek

Terug

Zoutmuseum Delden toont eerste Twentse zout tijdens museumweek

Van dinsdag 4 tot en met zondag 9 april 2017 doet het Zoutmuseum Delden mee aan de Nationale Museumweek, waarin musea een pronkstuk uit hun eigen collectie centraal stellen. Het Zoutmuseum toont het eerste zout dat in 1887 in de Twentse bodem werd gevonden.

“In 1887 liet Baron van Heeckeren van Wassenaer op landgoed Twickel boren naar schoon drinkwater. Omdat zijn broer was overleden aan tyfus na het eten van oesters uit besmet water vond hij schoon drinkwater erg belangrijk. De Duitse firma F.H. Deseniss & A. Jacobi boorde tot 562 meter diep. Nooit eerder was er in Nederland zo diep geboord. Ze vonden geen goed drinkwater. Maar wel zout, op 486 meter diepte.”

Op verschillende dieptes werden bodemmonsters genomen. In de tentoonstelling krijgen de bezoekers de monsters te zien uit de lagen rondom de zoutlaag. “Het vakje met nummer 77 bevat het eerste zout dat ooit uit de Twentse bodem werd gehaald. Het is naar schatting 200 miljoen jaar geleden afgezet, toen Nederland nog een zee was.” De boring is ook uitvoerig gedocumenteerd middels een pentekening. In het museum hangt een reproductie van de drie meter lange boorstaat op ware grootte.

Het Zoutmuseum Delden is dinsdag tot en met vrijdag en zondag geopend van 14:00 tot 17:00 uur. Bezoek www.zoutmuseum.nl voor meer informatie.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.