nu 17°
Weerbericht Delden
lichte regen
14:00
19°
lichte regen
17:00
19°
licht bewolkt
20:00
15°
geheel bewolkt
23:00
10°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

verenigingen

>

delden klassiek1

Terug

Delden Klassiek

Na de grote restauratie van de Oude Blasiuskerk in 1965-1968 bleek dat de akoestiek van deze vroeg-gotische kerk perfect was voor concerten. Drie initiatiefnemers, Leo van Wijk, Herman Eeftink en Bertha Horstman, richtten toen de Stichting Kerk & Muziek op en - na vele voorbereidingen - werd het eerste concert gegeven op 20 september 1970. De eerste serie concerten was opgebouwd rond het orgel en koorzang. Maar al snel bleek de belangstelling voor instrumentale ensembles een groter publiek aan te spreken.

Door de financiële steun van een aantal sympathisanten werd het mogelijk aan deze wens tegemoet te komen en 10 jaar na de oprichting telde Kerk & Muziek al 400 abonnementhouders. In de loop der jaren zijn vele topensembles en solisten in Delden opgetreden, zoals I Musici, I Fiaminghi, de Academy of St. Martin in the Fields, het Orlando Kwartet, het Juilliard String Quartett, het Concertgebouw Kamerorkest, het Leipziger Streichquartett en Janine Jansen. Vanaf 1980 worden, in samenwerking met de Stichting Twickel, jaarlijks concerten in het kasteel gegeven. Omdat de oude naam regelmatig leidde tot het misverstand dat voornamelijk religieuze muziek werd uitgevoerd, is de naam ‘Kerk & Muziek’ vanaf 2009 geleidelijk gewijzigd in ‘Delden Klassiek’. De concerten blijven onverminderd populair. Gemiddeld zitten er ongeveer 650 mensen in de kerk bij een van de concerten.


Gerelateerde berichten

Op zaterdag is als onderdeel van het 25-jarig jubileum een grote boerenbruiloft gehouden bij museumboerderij Wendezoele. Voordat de huwelijksvoltrekking aan de Twickelerlaan plaatsvond, maakte de bruidsstoet een ...


Geschiedenis van Delden

Geschiedenis van Delden

Delden heeft, zoals de meeste inwoners ongetwijfeld zullen weten, een rijke geschiedenis. Al in 1036 werd er voor het eerst melding gemaakt van ons stadje. Hierna heeft het zich doorontwikkeld tot de plaats die we vandaag de dag kennen. Vooral over de veranderingen van de laatste 150 jaar is veel informatie bewaard gebleven. Een groot deel hiervan ligt, samen met dat van andere plaatsen in de regio, opgeslagen bij het Twents Streekarchief in de Stadshagen.

Lees verder