nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
20:00
16°
geheel bewolkt
23:00
14°
geheel bewolkt
02:00
13°
geheel bewolkt
05:00
12°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

verenigingen

>

midwinterhoornblazers stad en ambt delden

Terug

Midwinterhoornblazers Stad & Ambt Delden

Midwinterhoornblazers Stad & Ambt Delden zijn opgericht in 1975, met als doel de Midwinterhoorn weer terug te brengen naar het platteland. Jong en oud blaast hedendaags bij de blazers van Stad & Ambt Delden. In 1984 zijn de blazers als eerste begonnen met het organiseren van een Midwinterhoornwandeling. Momenteel is dit nog steeds een succes in de regio als terugkerend evenement met jaarlijks enkele duizenden wandelaars. In 2016 werd het evenement voor de vierde keer gehouden in Delden.

De Midwinterhoorn

De midwinterhoorn is een eeuwenoud gebruik in de Twensche regionen. Het geluid draagt kilometers ver en klinkt het mooist op geruime afstand. Het is voor meerdere doeleinden gebruikt, waaronder het verjagen van geesten in de donkere dagen. Bij het korten van de dagen bliezen de boeren net zolang tot de dagen weer begonnen te lengen. Dat bleek te werken, want de dagen werden ook weer langer. Het ‘oerse’ geluid wordt hedendaags nog steeds ten gehore gebracht. Er wordt daarbij gekozen voor een natte of droge midwinterhoorn. De melodie die geblazen wordt is ook wel de ’Oale roop’. De hoorn kan gemaakt worden van verschillende houtsoorten.


Gerelateerde berichten

Op zaterdag is als onderdeel van het 25-jarig jubileum een grote boerenbruiloft gehouden bij museumboerderij Wendezoele. Voordat de huwelijksvoltrekking aan de Twickelerlaan plaatsvond, maakte de bruidsstoet een ...


Geschiedenis van Delden

Geschiedenis van Delden

Delden heeft, zoals de meeste inwoners ongetwijfeld zullen weten, een rijke geschiedenis. Al in 1036 werd er voor het eerst melding gemaakt van ons stadje. Hierna heeft het zich doorontwikkeld tot de plaats die we vandaag de dag kennen. Vooral over de veranderingen van de laatste 150 jaar is veel informatie bewaard gebleven. Een groot deel hiervan ligt, samen met dat van andere plaatsen in de regio, opgeslagen bij het Twents Streekarchief in de Stadshagen.

Lees verder