nu 13°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
11:00
16°
geheel bewolkt
14:00
21°
lichte regen
17:00
21°
zwaar bewolkt
20:00
19°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

alles over delden

>

evenementen

>

twentse rolstoel4daagse1

Terug

Twentse Rolstoel4daagse

Delden

De Deldense Rolstoel-4-daagse is voor het eerst gereden in 1986. Rolstoelers waren het jaar daarvoor niet langer welkom bij de Nijmeegse vierdaagse waarop de toenmalige gemeentesecretaris van de gemeente Stad Delden G. Beumer, een tocht voor deze doelgroep opzette in Delden. “Een vierdaagse voor mensen met een beperking in een hand aangedreven rolstoel zonder elektrische ondersteuning”. Tot op de dag van vandaag is deze voorwaarde nog steeds van toepassing om in aanmerking te komen voor het felbegeerde kruisje.

Het eerste jaar waren er 12 deelnemers waarvan er zeven de eindstreep haalden. De laatste jaren doen er telkens tussen de 160 en 190 deelnemers uit Nederland, Duitsland en België mee aan de vierdaagse en er zijn nagenoeg geen uitvallers. In de beginjaren werd er gereden met zogenaamde hoepels. Tegenwoordig zijn de rolstoelen met hoepels ingewisseld voor zogenaamde handbikes. Daarmee is het ook mogelijk langere afstanden te rijden. Op dit moment kunnen deelnemers kiezen uit 4 afstanden namelijk 15 km, 30 km, 50 km of zelfs 70 km.

Om een en ander goed te laten verlopen zijn er jaarlijks zo’n 150 vrijwilligers actief. Ruim 80 verkeersregelaars, mensen van het parcoursteam, het huisvestingsteam, criterium, de start-finish en het Rode Kruis. Vanaf 1992 wordt de vierdaagse op de maandagavond officieel geopend met het criterium. Dit is een snelheidswedstrijd door het Centrum van Delden. De start is op alle dagen aan de Reigerstraat voor de sporthal.

Naar de website