nu 19°
Weerbericht Delden
lichte regen
23:00
15°
matige regen
02:00
14°
lichte regen
05:00
11°
half bewolkt
08:00
12°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

alles over delden

>

geschiedenis van delden

>

80 jaar twentekanaal

Terug

80 jaar Twentekanaal

Kanaal viert 80e verjaardag

Op de historische foto's van deze week staat het Twentekanaal centraal. Het kanaal viert dit jaar haar 80e verjaardag en daarom hebben de vrijwilligers van het Twents Streekarchief Delden een kleine fotoselectie samengesteld.

Na tientallen jaren van touwtrekken werd bij Eefde eindelijk begonnen met de aanleg van het Twentekanaal. Bij Stad en Ambt Delden werd op 18 juni 1931 23 hectare grond onteigend. Voorafgaand werd er alom gekeken en gemeten over het te volgen tracé. De eerste spade werd in de grond gezet in september 1930. Vooral de bouw van de sluis bij Wiene was voor die tijd een formidabele klus.

In de jaren dertig van de vorige eeuw was het crisistijd en heel veel mensen waren werkloos. Ze ontvingen een steun van fl. 11,00 per week. Door de werkverschaffing werden er veel aan het graven van het kanaal te werk gesteld. Het weekloon bedroeg toen fl. 18,00. Het loodzware werk bestond uit krui- en kiepwagens vullen met zand en klei wat een hard bestaan was. Men ging of dood van de honger dan wel van het onmenselijk zware werk. De haven in Delden werd omstreeks 19 of 20 augustus 1935 in gebruik genomen. Toen het gedeelte tot de haven van Enschede ook gereed was werd de waterweg van de IJssel naar Enschede officieel geopend op 26 augustus 1936.

Bijgaande foto's geven een beeld van de aanleg van het Twentekanaal.

Foto 1: Sluis- en dienstwoning in aanbouw

Foto 2: v.l.n.r. met hoed Jan Hemink, Bruggink, de Beij Voogd en Boer. Op de Kruiwagen Dieks van Otten.

Foto 3: Steenzetting voor het markeren van het kanaal

Foto 4: Regatta ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Twentekanaal in 1986