nu 19°
Weerbericht Delden
lichte regen
23:00
15°
matige regen
02:00
14°
lichte regen
05:00
11°
half bewolkt
08:00
12°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

alles over delden

>

geschiedenis van delden

>

barones ontvangt actiegroep s23

Terug

Barones ontvangt

actiegriep S23

De S23
Voor de verandering kan onze foto eens exact gedateerd worden. Op 15 maart 1972 bezocht een actiegroep tegen de aanleg van provinciale weg S23 de barones, die toen nog kasteel Twickel bewoonde. De provincie Overijssel besloot mede vanwege de protesten, de nieuwe weg S23 toch niet aan te leggen, hoewel daar formeel eerder wel toe was besloten. Op de foto is het moment te zien waarop de actiegroep Baronesse van Heeckeren van Wassenaer komt mededelen, dat het besluit om de S23 aan te leggen door Provinciale Staten is teruggedraaid.

Wie staan er op? Met dank aan onze Facebookvolgers!!!
Achter de barones met sjaal staat Herman Haverkate. Voorzitter dan de actiegroep J.M.M. Haverkate uit Hengelo staat wat ongelukkig net achter de barones waardoor alleen zijn haar zichtbaar is. De rentmeester van destijds (Dhr. Brunt) staat rechts op de foto. Naast dhr Brunt staat Mevr A. Soetendal en achter de barones staat (links) Dhr J.Soetendal. Helemaal links staat de heer G.E.P. Vrielink (Delden). Tweede van links met baard staat Dhr. Baks (leraar biologie Twickel College Hengelo).

Bekend is dat het bestuur van de actiegroep verder bestond uit: drs. A.G. Dirkzwager (Ambt-Delden), ir. D.A. Klevering (Ambt-Delden), ir J.K. Rauwerda (Hengelo) en D.M. Semier (Hengelo). Deze personen staan dus mogelijk op de foto. Ook één vrouw maakte deel uit van de werkgroep, M. van Mourik Broekman-van Loghem (Boekelo), maar die staat er dus waarschijnlijk niet op.

Wat was eigenlijk de bedoeling van het plan S23?
De toenmalige en tevens huidige wegverbinding van de rondweg in Delden naar Almelo is de N741. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de N741 te vervangen door een nieuwe provinciale weg in het verlengde van de Almelose Henriëtte Roland Holstlaan in zuidelijke richting naar de N346 bij Delden (de rondweg). Uiteindelijk is de S23 niet aangelegd. De ongelijkvloerse aansluiting van de N741 op de N346 ten noorden van Delden is er nog een overblijfsel van (zie ook de eerdere discussies op o.a. deze website over wijziging van de rondweg). De Henriëtte Roland Holstlaan in Almelo (het eerste stuk S23) is uiteindelijk als feeder voor de A35 gebruikt.

Er waren meerdere redenen om tegen de S23 te zijn. De noodzaak tot aanleg werd beperkt door de aanleg van de huidige A35. Bovendien was de inzet van het protest het redden van het landgoed Twickel en de bescherming van natuur en milieu. De werkgroep, zoals de actiegroep toen heette is in de herfst van 1972 omgezet in de Vereniging ‘Vrienden van Twickel’.

Het landgoed Twickel is sinds 1953 ondergebracht bij de Stichting Twickel. De laatste eigenaresse, Baronesse van Heeckeren van Wassenaer heeft de Stichting Twickel opgericht. Haar doel was het veiligstellen van het erfgoed. De barones is in het kasteel bljiven wonen totdat zij overleed in 1975.