nu 19°
Weerbericht Delden
lichte regen
23:00
15°
matige regen
02:00
14°
lichte regen
05:00
11°
half bewolkt
08:00
12°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

alles over delden

>

geschiedenis van delden

>

barry hay in de engel

Terug

Barry Hay

in 'De Engel'

Delden had in de jaren zestig een echte beatclub, die echter onder Deldenaren vrij onbekend is gebleven. De club zat in het pand dat bekend staat als ‘De Engel’, ooit daar gevestigd om reizigers op te vangen die niet op tijd bij de stadspoort aangekomen waren. Nu zit Le Vin en direct er.

Top Twenty

In de sixties brachten enkele Enschede jongens Nederbeat naar de club aan de Langestraat. De meeste bezoekers kwamen er speciaal voor naar Delden, veelal met de trein vanuit Enschede. Er speelden ook regionale bands; The White Rockets en The Honest Men uit Enschede en The Roamers uit Haaksbergen. Het was een echte club die alleen toegankelijk was voor leden. Het lidmaatschap van de club kostte een rijksdaalder per jaar. De naam Top Twenty was een verwijzing naar de Engelse hitlijst. Engeland was op muziekgebied het grote voorbeeld in die tijd.

The Motions

The Motions uit Den Haag waren toen de grootste beatgroep van het land, met als frontman Robbie van Leeuwen, die later met zijn band Shocking Blue een dikke hitte scoorde in de VS (Venus). Het concert in Delden was drukbezocht. Rudy Bennett zong, Sieb Warner drumde, Henk Smitskamp speelde bas en Robbie van Leeuwen nam alle gitaarpartijen op zich. Ze speelden hun eigen werk inclusief de grote hit ‘Wasted Words’, een nummer over de rassenstrijd in de VS. Van Leeuwen wilde het plaatje ook aanbieden aan Dr. Martin Luther King, maar dat ging nooit door. Wel trad de band op in het voorprogramma van het legendarische concert van The Rolling Stones in het Kurhaus in Scheveningen (8 augustus 1964).

Barry Hay

Op de foto links staan The Haigs, eveneens uit Den Haag. Barry Hay staat duidelijk herkenbaar met Egmond gitaar links op de foto. Zoals bekend is hij later wereldberoemd geworden met Golden Earring. Zanger en gezicht van The Haigs was echter Frank van Leijen, niet Barry Hay. Hay werd na een korte tijd bij The Haigs vervangen door Albert van de Oever.

Les Baroques

Op de foto rechts (eigenlijk een tweede foto) staan Les Baroques uit Baarn, die dankzij de Engelse moeder van de zanger in goed Engels zongen. De band stopte omdat het succes uitbleef, afgezien van het bescheiden hitje ‘Such a cad’.

Zaal Drieze

Drieze is de naam van de uitbater van De Engel in die tijd. Hij noemde De Engel ‘Zaal Drieze’. De zaal werd gebruikt voor alle denkbare feesten, totdat het faillissement werd uitgesproken. De heer Drieze was een Enschedeër vandaar ook de connectie met Enschede.


Tijdens het onderzoekje dat nodig was voor dit artikel kregen wij te horen dat er veel meer leuke optredens zijn geweest in Delden. Wij willen dit maar wat graag nog een dunnetjes overdoen. Als u leuke foto’s heeft van bijvoorbeeld Normaal in de schutterstent of Jerney Kaagman (Earth & Fire) tijdens de instuif in het Parochiehuis, zou u die dan willen insturen naar de redactie?

Alvast bedankt!

De Engel in de jaren zestig, links Barry Hay, rechts Les Baroques.

Bronnen:

, www.rabbit60.nl (foto),www.golden-earring-museum.nl en de concertrecensievan het concert van The Motions door Herman.