nu
Weerbericht Delden
onbewolkt
01:00
lichte regen
04:00
lichte regen
07:00
lichte regen
10:00

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

alles over delden

>

geschiedenis van delden

>

de bagatelle delden

Terug

De bagatelle Delden

1870

Op de historische foto van deze week is de Bagatelle Delden te zien. De Bagatelle aan de Van Nispenweg is een rijksmonument uit 1870.

Beschrijving Bagatelle

“De Bagatelle” is een villa in sobere Neo-Classicistiche trant uit ca. 1870. Oorspronkelijk diende het pand als woonhuis voor de stationschef. Het is een Monumentale wit gepleisterde villa van twee bouwlagen op nagenoeg vierkante plattegrond onder een schilddak met Hollandse pannen. Op de nokhoeken zijn twee gepleisterde schoorstenen, bekroond met siersmeedwerk op schoorsteenborden aangebracht. Aan de achterzijde staat een uitbouw, bestaande uit een middenpartij met verdieping onder zadeldak met aan weerszijden een laagbouwdeel onder half schilddak. Het pand heeft hoeklisenen, een grijs geschilderde plint en wordt rondom beeindigd door een geprofileerde dak- en gootlijst. In de drie vensterassen tellende voorgevel(W) zijn de lisenen op de gevelhoeken en ter weerszijden van de middelste travee voorzien van spaarvelden.

In de deels risalerende met een fronton afgesloten middenpartij bevindt zich de -niet oorspronkelijke- dubbele deur onder afdak en bovenlicht met levensboom. De recht gesloten vensters met bovenlicht en roeden (door recente voorzetramen onzichtbaar) hebben op beide bouwlagen een geprofileerde omlijsting met afgeronde bovenhoeken. Op de verdiepingsscheiding een geprofileerde cordonlijst. De vensters in de zijgevels hebben dezelfde detaillering als in de voorgevel. Aan de linker zijgevel bevindt zich een – later toegevoegde- houten serre onder lessenaardak. De gehele aanbouw aan de achterzijde (O) is eenvoudiger uitgevoerd. De gemetselde gevels zijn -waarschijnlijk later- wit geschilderd met een grijs geschilderde plint. In het hoog opgaande middengedeelte met hoeklisenen en een eenvoudig geprofileerde goot bevindt zich een oorspronkelijke houten deur onder bovenlicht met levensboom; daarboven een dubbele deur en in de top een halfrond venster met radiale roedenverdeling. In de lagere bouwdelen ter weerszijden zijn er twee rechthoekige vensters van verschillende grootte met roeden (en recente voorzetramen).

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed online (volledige tekst).