nu 19°
Weerbericht Delden
lichte regen
23:00
15°
matige regen
02:00
14°
lichte regen
05:00
11°
half bewolkt
08:00
12°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

alles over delden

>

geschiedenis van delden

>

kafhook vossenbrink

Terug

Kafhook Vossenbrink

1754

Op de historische foto van deze week is de zogenaamde 'niendeur' van De Kafhook aan de Vossenbrink te zien. Hier woonde oorspronkelijk de familie Vos. Daarna hebben ook de families Nijland, Jacobs en Schöphaus de boerderij bewoond. Op dit moment wordt het pand bewoond door de familie Bakhuis. De boerderij stamt uit 1754 en is een rijksmonument.

De wijze waarop de Romeinse cijfers boven de niendeur gehanteerd zijn voor het aanbrengen van het jaartal wekt wellicht op het eerst gezicht enige bevreemding. Het jaartal is als volgt genoteerd: CI? I? CC LIIII. Tegenwoordig wordt meestal de M (i.p.v. CI?) gebruikt voor de 1000, de D (i.p.v. I?) voor 500 en IV (i.p.v. IIII) voor 4. Er staat dus 1754.

Op de boederij bevindt zich boven de niendeur ook nog een intrigerende bijbeltekst:"TOT HIERTOE HEEFT ONS DE HEERE GEHOLPEN". Het betreft een tekst die werd uitgesproken door Samuël. Samuël was een profeet uit de tijd van koning Saul. In 1 Samuël 7 wordt beschreven hoe de Israëlieten een overwinning behaalden op de Filistijnen. Vervolgens staat er in vers 12: Na afloop plaatste Samuel tussen Mispa en Sen een steen en noemde die Eben-Haezer. "Want," verklaarde hij, "tot hier toe heeft de HEER ons geholpen." (Nieuwe Bijbelvertaling)