nu
Weerbericht Delden
lichte regen
07:00
lichte regen
10:00
lichte regen
13:00
lichte regen
16:00

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

alles over delden

>

geschiedenis van delden

>

villa schweigman

Terug

Villa Schweigman

1890

Op de historische foto van deze week is de zogenaamde Villa Schweigman te zien. De villa werd gebouwd omstreeks 1890 op een stuk grond waar voorheen het prachtige pand, het Reigershuis stond.

De kostprijs de villa bedroeg 23761 gulden. Het gebouw, dat onder ander dienst deed als gemeentehuis van Ambt Delden, is nog steeds een beeldbepalend pand in het centrum. De foto is gemaakt rond het jaar 1900.

De villa is gebouwd in opdracht van de familie Schweigman in een eclectische bouwstijl. Het huis heeft een zeer rijk uitgevoerd interieur en is van 1936 tot 1976 in gebruik geweest als gemeentehuis van Ambt Delden. Het gebouw valt vooral op door de verschillende erkers en serre’s. Op het samengestelde met leien gedekte afgeknotte schilddak zijn dakkapelletjes (zes in de hoofdkap) voorzien van een een spits hoefijzerboogvenster gebouwd. Voor het linker risaliet bevindt zich een rechthoekige serre, die wordt afgedekt door een afgeknot licht hellend zinken schilddak. De erker voor het rechter risaliet beslaat een halve zeshoek. Op de serre en erker balkons waarop glasdeuren uitkomen. In de aanbouw voor het linker risaliet, onder een met leien gedekt afgeknot schilddak, bevindt zich de achterdeur en geven kleine vensters de plaats van de sanitaire voorzieningen op de tussenverdiepingen aan.

Het woonhuis heeft een rijk gedecoreerd en zeer gaaf interieur met onder meer in het tochtportaal arcadische wandschilderingen gesigneerd door J.F.W. Isselmann uit Almelo en geëtst glas met voorstellingen in de tochtdeur. Ook in de hal zijn wand- en plafondschilderingen te vinden met arcadische motieven, geschilderde marmerimitaties en schijnpilasters met voluten. Verder ligt er marmer op de vloer en is in de dubbele deur onder de trap, die toegang verschaft tot de zuidelijke serre, glas-in-lood met abstrakte motieven geplaatst. In het gehele trappenhuis zijn de wanden met voornoemde motieven beschilderd. Op het bordes tussen de begane grond en de eerste verdieping zijn de vensters voorzien van glas-in-lood met abstracte motieven.

Bron:
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed