nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
17°
geheel bewolkt
08:00
19°
zwaar bewolkt
11:00
23°
matige regen
14:00
22°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

analyse deldense stemmen cda wint ook in delden sp krijgt minste stemmen

Terug

​Analyse Deldense stemmen: CDA wint ook in Delden – SP krijgt minste stemmen​

Op woensdag 21 maart is de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in de Hof van Twente bekend gemaakt. De zetelverdeling is bekend en ook het opkomstpercentage en het aantal stemmen dat elke partij heeft gekregen zijn openbaar. De cijfers zijn natuurlijk vooral gericht op de gehele gemeente en minder op de verschillende kernen. Toch is het wel aardig om even te kijken hoe er precies in Delden is gestemd. Heeft het CDA bijvoorbeeld ook in Delden met een grote meerderheid gewonnen? En hoe zou de zetelverdeling zijn als in Delden een gemeenteraad zou worden samengesteld? Hieronder een overzicht.

Algemeen overzicht

Van de in totaal 28103 stemgerechtigden wonen er 6097 in Delden. Het opkomstpercentage in de gemeente kwam uit op 62,46 procent. In Delden was de opkomst een stukje hoger, namelijk 64,88 procent. Dit betekent dat 3956 inwoners hun stem hebben uitgebracht. In Delden werden er 17 blanco stemmen ingeleverd en waren er 13 ongeldig.

CDA de grootste in Delden

Het CDA heeft niet alleen in de Hof van Twente een ruime zege behaald bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar ook in Delden. De christendemocraten kregen het vertrouwen van ruim een derde (34,86 procent) van de Deldense stemmers. Dat komt uit op een aantal van 1379.

VVD

De VVD kreeg in Delden het vertrouwen van 766 (19,36 procent) mensen en dat maakt de partij de op een na grootste.

PvdA

De PvdA werd derde in Delden en kreeg 488 stemmen. Dat is een percentage van 12,34.

D66

Waar D66 in de raad een zetel verloor, scoorde de partij wel goed in Delden. De partij werd vierde en kreeg 395 stemmen. Dat is een percentage van 9,98.

GroenLinks

GroenLinks kreeg de minste stemmen overall in de gemeente, maar werd de vijfde partij in Delden met 334 stemmen. Een percentage van 8,44.

Gemeente Belangen

Gemeente Belangen werd zesde en kreeg het vertrouwen van 316 mensen (7,99 procent).

SP

De SP kreeg in Delden van alle partijen de minste stemmen. In de raad behoudt de partij van Deldenaar Herman Kalter echter gewoon twee zetels. In Delden stemden 248 mensen op de partij. Een percentage van 6,27.

Blanco en ongeldig

In totaal 17 mensen brachten in Delden een blanco stem uit (0,43 procent). 13 mensen brachten een stem uit die ongeldig werd verklaard (0,33 procent).

Zetelverdeling in Delden:

Het aantal zetels dat er in een gemeente te verdienen valt, is afhankelijk van het aantal inwoners. Met een kleine 8.000 mensen zouden er in de gemeente Delden dan ook minder dan 25 zetels te verdelen zijn. Toch is het interessant om te zien hoe de afspiegeling in de gemeenteraad zou zijn als de Deldenaren het voor het zeggen hadden:

25 zetels:

- CDA: 9 zetels

- VVD: 5 zetels

- PvdA: 3 zetels

- D66: 2 zetels

- Gemeente Belangen: 2 zetels

- SP: 2 zetels

- GroenLinks: 2 zetels

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.