nu 17°
Weerbericht Delden
onbewolkt
05:00
15°
onbewolkt
08:00
16°
onbewolkt
11:00
20°
half bewolkt
14:00
21°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

kasteel twickel na ruim honderd jaar voorzien van nieuwe kabels en stopcontacten

Terug

Kasteel Twickel na ruim honderd jaar voorzien van nieuwe kabels en stopcontacten

Vier jaar lang duurde het om alle stopcontacten, kabels en verlengsnoeren in kasteel Twickel te vervangen. Afgelopen week werden de laatste delen van het ongeveer 100 jaar oude elektriciteit systeem verwijderd. Beheerder Rob Bloemendal plaatste op Twitter een foto van een van de verlengsnoer van rond het jaar 1915. Tot voor kort werd deze gewoon gebruikt.

Twickel staat voor behoud van historie en de voorwerpen die daarmee verbonden zijn, maar het gevaar werd simpelweg te groot. “Op zich was er met het netwerk niets mis, maar het isolatiemateriaal van de draden begon hier en daar wel af te brokkelen”, vertelt Bloemendal. “Daarnaast was het niet geaard en moet het kasteel voor de verzekering gewoon voldoen aan bepaalde eisen.”

Werknemers van Ten Dam in Delden hebben de opdracht de afgelopen jaren uitgevoerd. Een enorme opdracht. “Je praat over ongeveer honderd kamers met ieder een handvol stopcontacten. Daarnaast moesten overal nieuwe draden getrokken worden. Je weet in een kasteel natuurlijk ook nooit wat je tegenkomt onder de grond of in de muur.” Verbogen schatten zijn niet aangetroffen. “Maar gelukkig zijn er ook geen andere problemen aan het licht gekomen.”

Foto: Twickel

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.