nu 19°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
14:00
22°
lichte regen
17:00
23°
lichte regen
20:00
20°
lichte regen
23:00
15°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

kunstwerk vos en nijntje onthuld aan averinkstraat delden

Terug

Update: Foto's onthulling kunstwerk ‘Vos en Nijntje’ online!

Onder toeziend oog van tientallen Deldenaren en andere geïnteresseerden is op vrijdagavond het gerestaureerde kunstwerk ‘Vos en Nijntje’ onthuld op de hoek van de Averinkstraat en de Vossenbrinkweg in Delden. Op een kleine 50 meter van de oorspronkelijke locatie van het werk, bij de ingang van de voormalige Vossenoordschool, verrichtten de dames J A Vermeij en N Vermeij de ‘openingshandeling’ met groot applaus tot gevolg. Ook wethouder Pieter van Zwanenburg was aanwezig bij de onthulling.

In augustus 2016 namen buurbewoonster Riet de Roos en voormalig directeur Jan ten Broeke van de Vossenoordschool het initiatief om het kunstwerk, dat ruim twintig jaar bij de ingang van de voormalige basisschool stond, terug te plaatsen. Het beeld werd gemaakt door kunstenaar Jac Maris en werd in 1975 aangekocht voor de opening van de school. In 1993 sloot deze de deuren en drie jaar later werd het pand door de gemeente Stad Delden verkocht aan de kinderopvang Catalpa. Het kunstwerk werd van de sokkel gehaald en verdween in de gemeentelijk opslag. Daar ging de staat van het beeld hard achteruit omdat het onafgedekt achter een hek werd geplaatst.

De Stichting Beeldende Kunst Hof van Twente bekeek de situatie in opdracht van het college en kwam tot de conclusie dat het kunstwerk tegen aanvaardbare kosten kon worden gerestaureerd en teruggeplaatst. Ook omdat de initiatiefnemers meer dan 50 procent van de kosten zelf bij elkaar brachten. Onder ander gulle donaties de dames J A Vermeij en N Vermeij en een bijdrage van het Rabofonds en de gemeente maakte de restauratie uiteindelijk mogelijk.

Riet de Roos en voormalig directeur Jan ten Broeke zijn zeer gelukkig met het uiteindelijke resultaat. De Roos: “Het kunstwerk verkeerde in slechte staat maar is zeer vakkundig gerestaureerd door Nicolas Verhulst uit België. Het grasveldje op de hoek van de Averinkstraat is ook de perfecte plek voor ‘Vos en Nijntje’. Nu is het ook, mede door een verhoogde sokkel, zichtbaar vanaf de Vossenbrinkweg.” Ook met de grote belangstelling is De Roos blij. “Dat was een mooi moment om te laten zien dat er breed draagvlak is voor de terugplaatsing van het werk.”

Binnenkort wordt het kunstwerk nog voorzien van een plaatje met daarop de geschiedenis van het beeld. Over de naam is nog wat onduidelijkheid. Vossen en Konijnen, Vos en Nijntje of Nijntje Pluis: het werk heeft door de jaren heen heel wat namen gekregen. Leuk om te weten is dat Dick Bruna zelf in de jaren 90 toestemming gaf voor het gebruik van de naam Nijntje Pluis.

Klik hier om de foto's te bekijken.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.