nu
Weerbericht Delden
onbewolkt
04:00
lichte regen
07:00
lichte regen
10:00
lichte regen
13:00
13°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

nieuwe pompen sluis delden veel energiezuiniger

Terug

Nieuwe pompen Sluis Delden veel energiezuiniger

De renovatie van de sluis bij Delden is in volle gang. Een belangrijk onderdeel van het groot onderhoud is het moderniseren van de pompen. Deze zijn in zowel Delden als Hengelo zwaar verouderd. Alles bij elkaar levert de vervanging van de Hengelose en Deldense pompen een CO2-besparing van 299 ton op. De energiebesparing die de pompen opleveren staat gelijk aan de elektriciteit die 9 huishoudens jaarlijks verbruiken.

Gemaalpompen zijn belangrijk bij schutsluizen zoals die in Delden. Als schepen door de sluis varen, komen ze in de kolk terecht. De sluisdeuren gaan dicht en het schip wordt 'geschut'. De pompen zorgen dat het water dat tijdens het schutten uit de kolk stroomt weer wordt teruggepompt. Als dat terugpompen niet gebeurt, zou het kanaal als het ware leeg kunnen lopen. “De pompen in beide locaties zijn behoorlijk oud”, vertelt Willem Jan de Wolf, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat. “Natuurlijk zijn de pompen op beide locaties in de loop der jaren onderhouden en voorzien van nieuwe onderdelen, maar de pompen van Hengelo en Delden dateren uit de jaren 30. Het zijn dus oudjes. Ze zijn aan vervanging toe. Ook omdat we tegenwoordig veel duurzamere pompen hebben.”

Energiebesparing Delden

De aandrijving van de Deldense pompen is, in tegenstelling tot die in Hengelo, al elektrisch, maar door deze te vervangen door een efficiënter werkende aandrijving, kan alsnog veel energie worden bespaard. “Alles bij elkaar levert de vervanging van de Hengelose en Deldense pompen een CO2-besparing van 299 ton op. Mocht je dat willen compenseren, dan heb je daar 750 bomen voor nodig. Ook scheelt het behoorlijk op het energieverbruik. De besparing die de pompen opleveren staat gelijk aan de elektriciteit die 9 huishoudens jaarlijks verbruiken.” Binnenkort worden de oude pompen uit de gemalen gehaald. “Maar dit demonteren doen we voorzichtig. Er zijn verschillende organisaties, waaronder een museum die interesse hebben in de oude Hengelose Stork-pompen. De aannemer gaat dus niet zomaar breken.” De installatie van de nieuwe motoren gebeurt eind maart.

Minder lawaai

Uiteindelijk moeten beide nieuwe pompen, straks na uitgebreide tests in gebruik zijn. “Buurtbewoners zullen er als het goed is niet zoveel van merken. In Hengelo was de dieselmotor wel wat lawaaiiger, maar dat hoorde je alleen binnenin het gemaal. Vooral mensen die regelmatig daar werken, zullen nu een groot verschil met de nieuwe, stille elektromotoren horen. Uiteindelijk verwachten we dat de nieuwe, groene pompen van beide gemalen weer tientallen jaren mee kunnen.”

Bron: rijkswaterstaat.nl – Luchtfoto’s DS Aerial.


advertenties

04 apr 2018

“Elektromotoren van 80 jaar oud: kwaliteit! ”

Hermani 04-04-2018 @ 09:28 | 0 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.