nu 14°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
13°
geheel bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
15°
geheel bewolkt
14:00
17°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

paasvuren om delden gaan door

Terug

Paasvuren om Delden gaan door!

Wel aanvullende voorwaarden

Alle paasvuren in Hof van Twente, dus ook die om Delden, gaan door, maar er zijn wel aanvullende veiligheidseisen gesteld. Dat besluit heeft burgemeester Ellen Nauta vandaag genomen na overleg met de ‘boakebouwers’. Voor de aanvullende eisen volgt de gemeente de adviezen van de Brandweer op. Burgemeester Nauta: “Ik hecht erg aan tradities, maar ben ook verantwoordelijk voor onze veiligheid. Dat maakte dit tot een lastige beslissing. In samenwerking met onder andere de ‘boakebouwers’ konden we tot deze afspraken komen. Fijn dat we op deze manier recht kunnen doen aan zowel onze tradities als de veiligheid.”

De Boakebouwers zijn vandaag allemaal uitgenodigd in het gemeentehuis. Daar zijn de volgende aanvullende voorwaarden met ze afgesproken:

  • Maximaal volume is 500 m3. Paasvuren die een ontheffing hebben voor een kleiner paasvuur, mogen niet meer dan wat er is aangevraagd.
  • De maximale hoogte is 5 meter. Paasvuren die een ontheffing hebben voor een kleiner paasvuur, mogen niet meer dan wat er is aangevraagd.
  • De veilige afstand van een paasvuur voor het publiek is 2 x de hoogte van het paasvuur (10 meter).
  • De veilige afstand van een paasvuur voor kwetsbare objecten (tent, rieten dak, bos en heide) is 10 x de hoogte.

Aanvullende eisen:

  • Er moet een giertank ter plaatse zijn met 12,5 kuub water of een voorziening met stromend water ten behoeve van eerste blussing.
  • De organisatie zorgt voor intensieve controle van het terrein op het ontstaan van brandjes
  • Het terrein is vooraf nat gemaakt. Bij paasvuren die worden opgebouwd op zandgrond is dit niet noodzakelijk.
  • Er mogen geen brandende fakkels worden gebruikt tijdens de optocht.
  • Als er een overschot hout op het terrein blijft liggen, dan moet dit nat worden gemaakt. Dat is om secundaire branden te voorkomen.

Als er sprake is van windkracht 4 Beaufort of meer, dan worden alle paasvuren alsnog afgelast. Dat geldt ook als de brandweer de veiligheidseisen verder opschaalt. De 11 grote paasvuren worden a.s. zaterdag gecontroleerd. Bij de kleinere paasvuren wordt steekproefsgewijs een controle gehouden.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.