nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
17°
geheel bewolkt
08:00
19°
zwaar bewolkt
11:00
23°
matige regen
14:00
22°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

slachtvisite op museumboerderij wendezoele

Terug

​Slachtvisite op Museumboerderij Wendezoele

Op zaterdag 3 november houdt de Wendezoele haar jaarlijkse slachtvisite. Deze dag worden de geslachte varkens, afkomstig van de eigen boerderij, op de ladder gebracht en verwerkt door de slagers Karel en Frank Groothuis. De slagers maken ter plekke onder andere verse worst en het vlees is ook te koop. De Wendezoele is deze zaterdag van 10.30 uur tot 15.00 uur geopend. Om 11.00 uur en 13.00 uur zal er uitleg worden gegeven over het slachten en zal er vlees worden afgesneden en uitgebeend. De toegang is, zoals gebruikelijk bij een visite, gratis.

“November is traditioneel de slachtmaand. Het slachten is van vroeger uit een echt familiegebeuren en vast onderdeel van het boerenleven. De lange wintermaanden vroeger immers om goed eten. Na het slachten werd het varken op de ladder gehangen, en kwamen de noabers op de slachtvisite om het vet te prijzen onder het genot van een borrel. De dagen erna werd het huisgeslachte varken verwerkt tot hammen, worsten en andere lekkernij. Worsten werden in de schoorsteen gehangen en zo gerookt. Ook werd er balkenbrij, hoofdkaas, bloed en leverworst gemaakt. Het vlees werd vaak op smaak gebracht met kruiden. Recepten werden mondeling overgedragen van ouder op kind waardoor er streekeigen smaken ontstonden.”

Het programma van de slachtvisite ziet er als volgt uit:

  • 1e sessie:
  • 10.30 uur inloop en gelegenheid voor koffie/thee en versnapering
  • 11.00 uur algemene uitleg over de slachtvisite in het Spieker
  • 11.15 uur uitleg bij het varken en vetprijzen
  • 11.30 uur afsnijden op de deel van de boerderij
  • 2e sessie:
  • 13.00 uur algemene uitleg over de slachtvisite in het Spieker
  • 13.15 uur uitleg bij het varken en vetprijzen
  • 13:30 uur afsnijden op de deel van de boerderij

Over Museumboerderij Wendezoele

Museumboerderij Wendezoele geeft bezoekers een beeld over de landbouw en veeteelt in Twente tussen 1900 en 1960. Er zijn naast de traditionele gebouwen op het erf met daarin wisselende exposities, een kleine veestapel, een kruiden- en groentetuin, gras- en akkerland. Hierop groeien gewassen die in de genoemde periode werden verbouwd. De exposities laten zien hoe het leven was op de boerderij, in de winkel en op school.


advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.