nu 13°
Weerbericht Delden
half bewolkt
02:00
11°
licht bewolkt
05:00
10°
half bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
16°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

stem mee en kies het pronkstuk van delden

Terug

'Stem mee en kies Hét Pronkstuk van Delden'

Wat wordt het pronkstuk van Delden? Is het de koopakte van Twickel uit 1347 of Is het de poortersklok die we iedere avond om 9 uur horen luiden? Zijn het de beroemde concerten die Unico van Wassenaer bijna drie eeuwen geleden componeerde of zijn het stukjes film over de bevrijding van Delden in 1945? Dit zijn slechts een paar voorbeelden van al het moois dat er in Stad en Ambt Delden, de beide oude gemeenten, te vinden is.

49 kanshebbers

De komende vier weken zullen beslissend zijn voor een keuze waaraan iedereen kan meedoen. Negenenveertig bijzondere voorwerpen zijn geselecteerd om mee te dingen naar de eerste plaats als hét pronkstuk van Delden. Deze week wordt het startsein gegeven voor de eerste ronde in die verkiezing.

Speciale uitgave Onder de Linden

“In de eerste plaats staan alle negenenveertig afgebeeld in het extra nummer ‘Het Pronkstuk van Delden’ van het blad Onder de Linden”, zo laten de initiatiefnemers weten. “Het wordt uitgegeven door de vereniging Heemkunde Ambt Delden en het Twents Streekarchief in Delden: 32 bladzijden met prachtige foto’s en korte beschrijvingen van al deze pronkstukken. De leden krijgen het blad in de bus, maar het is ook te koop voor het bedrag van drie euro, dat dit keer zo laag gehouden is om meer mensen te bereiken met deze verkiezing. De verkooppunten zijn: de Readshop in Delden en de Bazar van Jon in Hengevelde.”

Objecten ook online en in de etalages

Vanaf 16 oktober zijn de 49 objecten ook te bewonderen op de website van het Streekarchief: www.tsa-delden.nl. Ook zijn hier stukjes te bekijken van de films die meedingen naar de eerste plaats. Verder zullen de 49 voorwerpen in 49 etalages in Delden te zien zijn, in de Langestraat en zijn zijstraten. “De winkeliers hebben enthousiast gereageerd op de vraag van de historische vereniging om die foto’s te mogen plaatsen.”

Stemmen vanaf 18 oktober

Het is mogelijk om vanaf 18 oktober een stem uit te brengen op de 49 objecten. Iedereen kan de voorwerpen uit zeven categorieën bekijken en dan zeven keer een keuze maken. Dit kan via www.tsa-delden.nl of met de stemkaart in het blad ‘Het Pronkstuk van Delden’. Op de stemkaart staat ook waar hij in Delden, Bentelo of Hengevelde ingeleverd kan worden. “Misschien zult u een aantal prachtige voorwerpen niet in deze uitgave aantreffen, maar er is naar gestreefd om objecten te nemen, die openbaar zijn, dus zo veel mogelijk toegankelijk. Dat zal niet altijd zo zijn, maar de concerten van Unico van Wassenaer zijn door velen beluisterd. De niet zichtbare poortersklok laat zich iedere avond horen.”

Zeven categorieën

De geselecteerde pronkstukken zijn verdeeld over zeven categorieën. Elke categorie kent zeven objecten, die in een willekeurige volgorde staan. Nummer één is niet mooier dan nummer twee. Men kan zich soms afvragen of een bepaald voorwerp niet beter in een andere categorie geplaatst kan worden. Twijfel mag er altijd bestaan.

  1. - Kunst
  2. - Historische boeken en archiefstukken
  3. - Beeldmateriaal
  4. - Producten van nijverheid
  5. - Kerkelijke kunst
  6. - Kleine monumenten
  7. - Inscripties (opschriften)

Zeven finalisten

De laatste verkiezingsdag is 14 november. Dan zullen er zeven voorwerpen overblijven. Deze worden op de avond van 28 november in een vrij toegankelijke bijeenkomst in Stadscentrum het Parochiehuis in Delden verdedigd door zeven ‘ambassadeurs’. Zij houden een vurig pleidooi om op hun voorwerp te stemmen. De zaal beslist uiteindelijk wat het winnende pronkstuk zal zijn.

Foto: Monique Holterman

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.