nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
17°
geheel bewolkt
08:00
19°
zwaar bewolkt
11:00
23°
matige regen
14:00
22°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

vereniging heemkunde en twents streekarchief slaan handen ineen

Terug

​Vereniging Heemkunde en Twents Streekarchief slaan handen ineen ​

Nieuw periodiek Onder de Linden

De Vereniging Heemkunde Ambt Delden en de Stichting Historisch Centrum Hof van Twente (Twents Streekarchief) zijn begin dit jaar gefuseerd. Voorlopig blijven de vereniging en de stichting formeel naast elkaar bestaan, maar vormen zij in de praktijk een eenheid. Na een overgangsperiode van enkele jaren kan er alsnog besloten worden om de stichting op te heffen. Om de samenwerking te onderstrepen, is afgelopen vrijdag de eerste uitgave van een nieuw periodiek verschenen. Wethouder Pieter van Zwanenburg kreeg het eerste exemplaar overhandigd van de voorzitters Bas Boer en Johan Sander.

In het nieuwe blad komen zowel artikelen over Ambt Delden, dat wil zeggen de dorpen Hengevelde en Bentelo en de buurtschappen Azelo, Deldenerbroek, Deldeneresch, Wiene en Zeldam, als over Delden te staan. “We kunnen nu nog steeds over Ambt Delden spreken, want een deel van de oude gemeente vormt nog een geografisch eenheid, zoals aan veel adressen te zien is, maar Stad Delden is als gemeente verdwenen”, zo laten de voorzitters weten. “Vandaar dat we nu alleen nog over Delden spreken als we het over het stadje hebben, ook al suggereren borden bij de ingang van de plaats wat anders.”

Het blad draagt de naam: Onder de Linden. Een naam die zorgvuldig gekozen is. “In de wapens van de voormalige gemeenten Stad Delden en Ambt Delden komt de lindeboom voor, een boom waaraan in het verleden bijzondere krachten werden toegeschreven. Het wapen van Stad heeft één boom, die in de grond staat. Ambt heeft drie bomen met zichtbare wortels, die volgens de beschrijving ‘uitgerukt’ zijn, net alsof een storm ze uit de grond getrokken heeft. Ze werden zo afgebeeld omdat anders de stukken grond te veel zweefden en dat werd niet mooi gevonden. Het wapen van Ambt dateert evenals dat Stad van het begin van de 19e eeuw, toen de gemeenten ontstonden, maar het kreeg er in 1898 eveneens een kroon op. Dat is overigens het jaar waarin Wilhelmina de troon besteeg. Twee lindebomen zijn begin 21e eeuw weer opgenomen in het wapen van de gemeente Hof van Twente.Onder een linde werden ook wel huwelijken gesloten. “Dat past heel goed bij het samengaan van de Vereniging Heemkunde Ambt Delden en de Stichting Historisch Centrum Hof van Twente (Twents Streekarchief).”

Voorzitters Johan Sander en Bas Boer verwachten dat de twee oorspronkelijke organisaties nu als een eenheid versterkt zijn en dat ze ook meer leden in Delden kunnen werven. “De vereniging zal niet alleen voor Ambt maar ook voor Stad de historische vereniging zijn. Het streekarchief is een historisch centrum en onderkomen voor Stad en Ambt, maar gezien ons boekenbestand ook voor onderzoekers uit een groter gebied. Bovendien blijft het een genealogisch centrum voor heel Twente, waar men stamboomonderzoek kan doen.” De website zal ook aangepast worden, zodat het een gezamenlijke website wordt: www.tsa-delden.nl Heemkunde had tot nog toe geen eigen website.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.