nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
17°
geheel bewolkt
08:00
19°
zwaar bewolkt
11:00
23°
matige regen
14:00
22°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

zoektocht naar mysterieuze verdwijning brengt auteur naar twickel

Terug

Zoektocht naar mysterieuze verdwijning brengt auteur naar Twickel

Wat is er gebeurd met Toon Haselbekke uit Geesteren? De leider van de distributiedienst in Tubbergen die in de Tweede Wereldoorlog voor het Standgericht in Hengelo wordt gebracht en daarna in Nacht und Nebel lijkt opgelost. Schrijver Frans Hendriksen heeft zich in de mysterieuze verdwijning van Haselbekke verdiept en er een boek over geschreven. Zijn zoektocht eindigde in de bossen van Twickel.

Tevoren sprak de auteur met familieleden van de vermiste. Tevens dook hij in de archieven van het Rode Kruis, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en het Nationaal Archief in Den Haag. Ook neusde hij in gemeentelijke dossiers, publicaties uit de oorlogsjaren, literatuur en Duitse correspondentie.

Zijn onderzoek leidde van boerderij ‘Haasbek’ in Geesteren naar het distributiekantoor in Tubbergen. Vandaar naar het SS-Standgericht in Hengelo (O). Geruchten dat de nazi’s hun slachtoffers mogelijk in de bossen van Delden hebben gedumpt, brachten hem uiteindelijk naar landgoed Twickel. Daar ontdekte hij dat de vader van Toon - Jens Haselbekke - na de oorlog op het landgoed heeft rondgestruind in een desperate poging de laatste rustplaats van zijn zoon te vinden.

Hebben de nazi’s de grond van Twickel doordrenkt met mensenbloed? Is het lichaam van Toon Haselbekke daar ook gedumpt, mogelijk in een massagraf? En wat heeft de zoektocht van de vader naar zijn zoon opgeleverd? Het resultaat van al dit speurwerk heeft Hendriksen vastgelegd in de beklemmende roman: ‘Als ik voor de lopen sta’.

'Als ik voor de lopen sta' is een uitgave van uitgeverij Artisan. Het boek kost € 12,50 en is in Delden te koop bij de Readshop. In Hengelo bij boekhandel Broekhuis en Bruna.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.