nu 11°
Weerbericht Delden
half bewolkt
08:00
12°
onbewolkt
11:00
16°
onbewolkt
14:00
19°
half bewolkt
17:00
18°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

verenigingen

>

ijsclub delden

Terug

IJsclub Delden

Sinds 1895

De IJsclub Delden is opgericht in 1895 en daarmee één van de oudste verenigingen van ons stadje. De eerste vergadering werd in 1895 belegd in Café Beltman, wat nu de Sevenster is. De club is sinds 1924 in bezit van de huidige mooie ijsbaan in Twickel. Mede door toedoen van Barones van Heeckeren van Wassenear. “De Barones was een vervend schaatsliefhebster en heeft zéér waarschijnlijk bemiddeld tussen de Baron en de ijsclub, in de toezegging van de toen niet meer in gebruik zijnde vloeiweide aan de Bornsestraat”, zo laat de club weten.

Voor dat er elektrische verlichting op de baan kwam, werd de baan verlicht met lampions of brandende lantaarns. Na de oorlog werd er gebruik gemaakt van gaslampen. De verzorging van deze verlichting was in handen van loodgieter Bussink, die de lampen thuis vulde en ontstak, en s `avonds met brandende lantaarns aan de fiets naar de ijsbaan toog.

In 1960 werd de ijsbaan voorzien van de eerste elektrische baanverlichting. In 2015 werden de 23 oude masten en armaturen zijn vervagen voor 14 nieuwe, vijf aan weerszijden van de baan en vier in het midden. Hoewel het er nu minder zijn, wordt de verlichting van de baan veel beter. Ook zijn de lichten kantelbaar waardoor ze eenvoudig te vervangen zijn en kunnen worden afgesteld. Hierdoor is het gebruik veel efficiënter.

Het huidige clubgebouw stamt eveneens uit de jaren zestig en is aan grondige renovatie toe. Zowel het dak als de gevelbekleding vertonen in 2016 ernstige gebreken. Het gebouw is in de loop der jaren ook scheef gezakt en moet dus weer recht getrokken worden. Ook wil de ijsclub een graag een kleine uitbreiding realiseren, om tijdens de ijsperiode de machines binnen te kunnen onderhouden en stallen.

Begin januari 2013 werden de laatste rondjes aan de Bornsestraat volbracht. Ondanks dat het ijs de afgelopen jaren geen schaatsdikte bereikte, werden de voorbereidingen telkens wel getroffen door het team van enthousiaste vrijwilligers.


Gerelateerde berichten

Europarlementariër Annie Schreijer, gedeputeerde Hester Maij en wethouder Pieter van Zwanenburg hebben op zaterdag het nieuwe arrangement ‘Delden met een korreltje zout’ afgetrapt. Het arrangement moet Delde...


Derby Rood Zwart - SV Delden in beeld
Bekijk alle foto's

Geschiedenis van Delden

Geschiedenis van Delden

Delden heeft, zoals de meeste inwoners ongetwijfeld zullen weten, een rijke geschiedenis. Al in 1036 werd er voor het eerst melding gemaakt van ons stadje. Hierna heeft het zich doorontwikkeld tot de plaats die we vandaag de dag kennen. Vooral over de veranderingen van de laatste 150 jaar is veel informatie bewaard gebleven. Een groot deel hiervan ligt, samen met dat van andere plaatsen in de regio, opgeslagen bij het Twents Streekarchief in de Stadshagen.

Lees verder