nu 15°
Weerbericht Delden
onbewolkt
08:00
19°
onbewolkt
11:00
24°
onbewolkt
14:00
28°
geheel bewolkt
17:00
28°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

zien en doen

>

wandeling deldenbentelo

Terug

Wandeling Delden - Bentelo

11 - 19 kilometer

Bij deze deze wandeling - met start bij het station van Delden - zet je koers richting de omgeving van Bentelo. Eerst loop je nog even een stukje door de bebouwde kom en passeer je de 'Kozakkeneiken'. Een bordje aan de voet van de bomen vertelt over de historie van deze majestueuze bomen. Met Delden in de rug wandel je vervolgens langs het Twentekanaal richting een historische sluis. Het is de moeite waard er een kijkje te nemen. Het is een indrukwekkend gezicht als de vrachtboten worden geschut. De prachtige, in voorjaar en zomer, welig begroeide oever langs de Hagmolenbeek vormt vervolgens een toegangsweg naar het plaatsje Bentelo. Je hebt niet heel veel tijd nodig om door dit dorp te wandelen. Alleen in de zomer kan de doorkomst wat langer duren, want dan kun je de verleiding waarschijnlijk niet weerstaan om de vermaarde ijssalon Spoolder te bezoeken. Tien tegen één dat je er met een gevulde hand weer uit komt.

Eenmaal buiten Bentelo wordt de route vervolgd via kleine landelijke weggetjes afgewisseld met bos- en heidepaadjes. Ook beloop je weer de oevers van de de prachtige Hagmolenbeek. De houtwallen, het bosgebied, begroeide akkers en het gezang van de vogels staan garant voor een aangename terugtocht. Kijk niet verbaasd op als er een ijsvogel over het water scheert. Verrassend is op de terugweg het traject waarbij je een bijzonder erf passeert waar kalkoenen, kippen en pauwen je zullen begeleiden. Je hebt de indruk dat het een boerenbedrijf is, maar niets is minder waar. Ga de hoek om en je ziet de kassen van een kwekerij. Dat hier de in het oosten van het land wereldberoemde ‘tulpenschoven’ hun oorsprong hebben, zul je vanaf nu nooit meer vergeten. Ga gerust de kas in, je bent er welkom. Daarna kun je er lekker de pas in zetten. Bij het kanaal de brug over en voordat je het weet sta je weer voor het station van Delden. En dan terug naar huis of toch nog even Delden in? Mocht dat laatste het geval zijn, loop dan de straat tegenover het station in en je komt vanzelf in het centrum.

De route is uitgezet door Truus Wijnen.

Klik hier om de route te bekijken en te printen

Update: De vrouw die de reddende engel was voor Sara Chmoun voorafgaand aan haar bruiloft op 11 mei, is gevonden. Gertrude Maatman kreeg op maandagmiddag 10 juni al bezoek van het bruidspaar."Na een bijzondere zo...


Geschiedenis van Delden

Geschiedenis van Delden

Delden heeft, zoals de meeste inwoners ongetwijfeld zullen weten, een rijke geschiedenis. Al in 1036 werd er voor het eerst melding gemaakt van ons stadje. Hierna heeft het zich doorontwikkeld tot de plaats die we vandaag de dag kennen. Vooral over de veranderingen van de laatste 150 jaar is veel informatie bewaard gebleven. Een groot deel hiervan ligt, samen met dat van andere plaatsen in de regio, opgeslagen bij het Twents Streekarchief in de Stadshagen.

Lees verder