nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
17°
geheel bewolkt
08:00
19°
geheel bewolkt
11:00
21°
matige regen
14:00
19°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

college geen vervuilde speelveldjes in gemeente die risico opleveren voor omgeving

Terug

College: ‘Geen vervuilde speelveldjes in gemeente die risico opleveren voor omgeving’

Er zijn in de gemeente Hof van Twente geen speelveldjes die zo vervuild zijn dat ze een gevaar opleveren voor de volksgezondheid, zo laat het college weten op de schriftelijke vragen die D66 in mei heeft gesteld. De fractie van D66 vroeg het college om opheldering na een artikel in de TC Tubantia over, onder andere, zeer vervuilde veldjes in Twente die nog niet zijn gesaneerd. De vervuiling zou gaan over HCH (Hexachloorcyclohexaan) en kwik. Hiervan zijn er volgens de Tubantia zo'n 36 vervuilde plekken in de Hof van Twente, Borne, Oldenzaal en Dinkelland.

“In de gemeente Hof van Twente komen er 15 locaties voor op de inventarisatielijst uit 2003”, zo laat het college weten. “Van deze 15 locaties zijn 11 locaties uit het project ‘Heideweg’ afgevoerd omdat na onderzoek bleek dat er geen HCH op deze locaties werd aangetroffen. Bij 4 locaties zijn slechts licht verhoogde gehalten aan HCH gerelateerde verontreinigingen aangetoond. Er zijn op deze 4 locaties geen risico’s.” Waar deze 4 plekken zich bevinden laat het college niet weten.

“Bij 1 locatie (een agrarisch bedrijf) is een sterk verhoogd gehalte aan kwik gemeten. Daarom is deze laatste locatie nader onderzocht om te bepalen of er verontreiniging aanwezig is en zo ja, wat de omvang hiervan is. Er is bij dit nader bodemonderzoek geen verontreiniging aangetoond zodat verder onderzoek, sanering of monitoring niet nodig is. Eigenaren van de betreffende percelen zijn destijds door de provincie op de hoogte gebracht van de uitkomsten van uitgevoerde bodemonderzoeken.”

De conclusie van het college luidt dan ook: “Er zijn geen HCH-locaties binnen de gemeente Hof van Twente waar eventueel aanwezige (lichte) verontreiniging een risico oplevert voor de omgeving. Daarom is in Hof van Twente geen aanleiding om omwonenden actief te informeren over de aanwezigheid HCH of HCH gerelateerde verontreinigingen.”

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.