nu 17°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
11:00
19°
geheel bewolkt
14:00
23°
licht bewolkt
17:00
25°
onbewolkt
20:00
23°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

deldense bezienswaardigheden blij met bezoekersaantallen open monumentendag

Terug

Deldense bezienswaardigheden blij met bezoekersaantallen Open Monumentendag

Opnieuw meer dan 1000 bezoekers Watertoren

De Deldense monumenten zijn afgelopen weekend weer volop bezocht tijdens de jaarlijkse Open Monumentendagen. Onder prima weersomstandigheden openden op zaterdag de Watertoren, de Noordmolen, de Zaagmolen, de Heilige Blasiuskerk en de Oude Blasiuskerk de deuren voor het publiek. Ook op Twickel, waar dit jaar tevens de start werd gehouden (klik), was er weer van alles te bezichtigen. Zo waren de paardenstallen en het koetshuis op de binnenplaats geopend en was het natuurgebied Breeriet beide dagen te bezoeken. Op zondag gaf Twickel verschillende presentaties bij de rentmeesterij.

Net zoals de afgelopen jaren was de Watertoren in Delden weer de grootste trekpleister in de omgeving. Maar liefst 1024 mensen namen de moeite de ruim 200 treden te beklimmen. Iets minder dan vorig jaar, maar veel meer dan de jaren daarvoor. “Er hebben zich geen ongelukken voorgedaan en er waren weer veel positie reacties over de toren en het uitzicht”, vertelt Hanneke Schurink- van Lier, die de EHBO- dienst draaide. “Verder viel het op dat er veel kinderen waren die omhoog klommen.”

Ook de andere bezienswaardigheden hadden minimaal hetzelfde aantal bezoekers als de afgelopen jaren. “Het is bij ons niet te tellen hoeveel mensen er precies zijn geweest omdat het in en uit loopt”, vertelt Jan Roerink van de Noordmolen. “Maar we schatten dat enkele honderden mensen een bezoek hebben gebracht. Ook de fooienpot was met ruim 80 euro goed gevuld.” Van de zaagmolen in Twickel zijn nog geen bezoekersaantallen bekend.

De Oude Blasius, waar de toren niet geopend was, kreeg tussen de 100 en 150 bezoekers. Dat aantal is de afgelopen jaren stabiel. De Heilige Blasius trok wat meer bekijks dan in het recente verleden. Koster Karel Gerritsjans: “Normaal gesproken ligt het aantal bezoekers rond de 50. Nu kwamen er ruim 90 mensen kijken. Vooral de ramen van de Heilige Blasius zijn populair.”

De paardenstallen en het koetshuis bij kasteel Twickel zijn ook dit jaar goed bezocht. Op zaterdag liepen er constant tientallen mensen rond op de binnenplaats. Exacte aantallen heeft Twickel niet, maar geschat wordt dat er vele honderden mensen zijn geweest. Op zondag was het ook druk op Twickel. De moestuindag en de presentaties bij de rentmeesterij trokken nog meer mensen naar het landgoed dan op zaterdag.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.