nu
Weerbericht Delden
onbewolkt
19:00
-2°
onbewolkt
22:00
-5°
onbewolkt
01:00
-6°
onbewolkt
04:00
-7°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

gemeente gaat natte voeten ruppertserf delden aanpakken na onderzoek

Terug

Gemeente gaat natte voeten Ruppertserf Delden aanpakken na onderzoek

In 2017 voerde de gemeente een uitgebreid onderzoek uit naar de grondwateroverlast in de wijk Rupertserf in Delden. Doel was om aard en omvang van de grondwateroverlast in beeld te brengen en de mogelijke oorzaken van de hoge grondwaterstand. Om antwoord te kunnen geven op de onderzoeksvragen hebben bewoners deelgenomen aan een enquête. Ook is er een grondwatermeetnet ingericht en is de bodemopbouw onderzocht. Daarnaast is de werking van de drainage (ontwatering) beoordeeld en zijn er vier inspecties bij woningen geweest.

Klik hier om het onderzoeksrapport te bekijken.

Onderzoekresultaat

Het onderzoek toont aan dat de grondwateroverlast voornamelijk in het centrale deel van de Rupertserf voorkomt. Ondanks de drainage die de openbare ruimte ontwatert is de grondwaterstand structureel aan de hoge kant. De ontwatering door de drainage is in de loop der jaren minder geworden, waardoor hogere grondwaterstanden zijn ontstaan. Bij de woninginspecties is vastgesteld dat de bouwkundige constructie van deze woningen niet is ontworpen op hoge grondwaterstanden en langdurige natte kruipruimte. De muren en de vloeren zijn door optrekkend grondwater vochtig, waardoor de kans op schimmelvorming en loslatend stucwerk groot is.

Oplossingen

Om de grondwateroverlast weg te nemen ligt de oplossing in het verlagen van de grondwaterstand door een degelijke drainage en/of het uitvoeren van bouwkundige maatregelen aan de woningen. Het onderzoek toont aan dat wanneer de drainage goed functioneert, grondwateroverlast in de toekomst wordt voorkomen. Toch zullen in sommige gevallen ook aanpassingen aan de woningen nodig zijn. Bijvoorbeeld door muren te impregneren of de begane grondvloer waterdicht te maken.

Het vervolg

Nog dit jaar stelt de gemeente voor de wijk Rupertserf een waterplan op. “In dat plan betrekken we de totale openbare ruimte, dat wil zeggen ook wegen- en groenonderhoud. We willen de openbare ruimte duurzaam en klimaatbestendig gaan inrichten. Het hemel- en vuilwater gaan we gescheiden inzamelen en afvoeren en de openbare ruimte wordt zo ingericht dat extreme regenval niet meer tot wateroverlast zal leiden in de toekomst.”

Informatiebijeenkomst

Voor meer informatie of vragen over het onderzoek en de vervolgstappen worden bewoners uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst. Deze wordt gehouden in het Parochiehuis aan de Langestraat 79 te Delden op 26 maart 2018 tussen 16.00-20.00 uur.


advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.