nu 14°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
13°
geheel bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
15°
geheel bewolkt
14:00
17°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

gemeente wil projecten hof van twente koppelen aan euinvesteringsfonds

Terug

Gemeente wil projecten Hof van Twente koppelen aan EU-investeringsfonds

De gemeente Hof van Twente gaat proberen geld uit Europese investeringsfondsen binnen te halen. Het EU-geld kan bijdragen aan meer banen en een leefbaar platteland, concluderen de fractievoorzitters en Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik na overleg.

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) sprak deze week op initiatief van SP-fractievoorzitter Herman Kalter met alle collega-fractievoorzitters van de Hof van Twente. Onderwerp was de vraag hoe het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI, het zogenaamde Juncker-Plan) kan bijdragen aan de duurzame investeringsagenda’s van de Hof van Twente en van Oost-Nederland.

CDA-Europarlementslid Schreijer vindt al langer dat Nederland ‘nog onvoldoende’ profiteert van de kansen van EFSI in vergelijking met andere lidstaten. “Daarom moeten wij samen aan de slag om projecten te koppelen aan de regionale en daarna de EU-investeringsagenda, op alle niveaus. Bottom-up. Daar moet geen jaren over doorvergaderd worden.”

Het EFSI combineert publieke EU-bijdragen en garantstellingen van de Europese Investeringsbank (EIB), het Europees Investeringsfonds (EIF) en de Europese Commissie. Zo komt er geld vrij voor de riskantste delen van investeringen. Het plan is om totaal 630 miljard euro aan private investeringen te mobiliseren. Zo moet de economische groei in de Europese Unie weer op gang komen.

“Door het combineren van de plattelands- en vrijetijdseconomie, kunnen een aantal leefbaarheidsproblemen worden opgelost. Duurzame banen creëren door meer investeringen, daar draait het om”, aldus Deldenaar Herman Kalter . “Naar aanleiding van haar interview in krant Tubantia (21 november 2016) over EFSI, onderbenutte EU-fondsen en garanties, heb ik het initiatief genomen om op 2 januari met mijn collega-fractievoorzitters tot een direct overleg te komen met Annie Schreijer over mogelijkheden voor ondersteuning van investeringen in Hof van Twente.”

De EU heeft het grote investeringsfonds onlangs uitgebreid en verlengd tot 2022. Op aandringen van Schreijer en andere agrarische Europarlementsleden en Eurocommissaris Phil Hogan (Landbouw) mikt het EFSI (naast energie, telecommunicatie en transport) nu uitdrukkelijk ook op de sectoren land- en tuinbouw, de biobased economy, de circulaire economie en plattelandsontwikkeling.

Volgens de eensgezinde fractievoorzitters van de gemeente Hof van Twente biedt EFSI kansen voor Oost-Nederland: “Hof van Twente moet nu als dynamische en ondernemende plattelandsgemeente in provinciaal en regionaal verband de rol van aanjager proberen te vervullen. De ambitieuze (innovatieve) projecten op het gebied van duurzame energie, digitalisering, vrijetijd/toerisme/recreatie, gezondheidszorg én de circulaire economie hebben in combinatie met de (reeds bestaande) initiatieven van agrarische gezinsbedrijven en de ondernemers in onze dorpen en steden een enorme potentie. Vooral als voor de risicovolste onderdelen EFSI-garanties of bijdragen worden verkregen en private en publieke investeringen kunnen worden gecombineerd.”

“Duurzame banen en een sociaaleconomisch vitaal en krachtig platteland is ons gezamenlijke doel in deze kansrijke gemeente Hof van Twente! Ondernemers, politici en overheden in Oost-Nederland en Brussel moeten daarvoor nu samen aan de slag.”

advertenties

06 jan 2017

““Duurzame banen en een sociaaleconomisch vitaal en krachtig platteland is ons gezamenlijke doel in deze kansrijke gemeente Hof van Twente! Ondernemers, politici en overheden in Oost-Nederland en Brussel moeten daarvoor nu samen aan de slag.”

En nu iets concreets graag ... !!!!????”

Johannes 06-01-2017 @ 17:44 | -1 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.