nu
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
05:00
half bewolkt
08:00
11°
onbewolkt
11:00
17°
zwaar bewolkt
14:00
20°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

hof van twente bestrijdt eikenprocessierups vroeg en natuurvriendelijk

Terug

Hof van Twente bestrijdt eikenprocessierups vroeg én natuurvriendelijk

Gemeente Hof van Twente bindt dit jaar al vroeg de strijd aan met de eikenprocessierups. Doel is de overlast van de eikenprocessierups de komende zomer tot een minimum te beperken. De gemeente kiest daarbij voor een preventieve aanpak. Stichting Hofvogels gaat nestkasten ophangen voor onder andere kool- en pimpelmezen, de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Daarnaast worden op risicovolle locaties de oude nesten met brandharen weggezogen. Op die manier zorgt Hof van Twente voor een meer natuurvriendelijke en biologische bestrijding van deze overlast gevende rupsensoort.

Vrijwilligers van de Stichting Hofvogels gaan de komende weken een groot aantal mezenkasten ophangen in eikenbomen dichtbij risicovolle locaties. Daarnaast gaat een aannemer de restanten van oude nesten met brandharen opruimen door deze weg te zuigen. Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Nivon Goor, een onderdeel van de Stichting Hofvogels, zijn al weken druk met het maken van een groot aantal nestkastjes om aan de gestelde vraag te kunnen voldoen.

De gemeente selecteerde 50 kwetsbare locaties om scholen, langs schoolroutes en nabij openbare gelegenheden als stations, zwembaden en begraafplaatsen. Dit zijn de locaties waar in afgelopen jaren inwoners veel overlast hadden van de eikenprocessierups. Vrijwilligers van de Stichting Hofvogels hangen voor het broedseizoen voldoende nestkasten per locatie op om de eikenprocessierups daar zo effectief mogelijk te bestrijden.

advertenties

20 feb 2019

“Goed idee maar het kan nog beter: Die rups is eerst een eitje, en dat eitje wordt gelegd door een vlinder. Die Eikenprocessierupsvlinder wordt bejaagd door… vleermuizen. Het is namelijk een nachtvlinder, die in het najaar per individu ca. 100 eitjes legt in de Eikenbomen. Iedere vlinder die vroegtijdig wordt gevangen door een vleermuis scheelt je dus 100 rupsen. Daar kan een Mees niet tegenop ;-) Dus als je toch kasten op wilt hangen dan zou je beter een mix van Mezenkasten en Vleermuiskasten kunnen doen. Dan bestrijd je de rups gedurende zijn hele levenscyclus.”

JHM 20-02-2019 @ 20:12 | 1 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.