nu 13°
Weerbericht Delden
half bewolkt
02:00
11°
licht bewolkt
05:00
10°
half bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
16°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

nu ook discussie over locatie nieuw ikc delden

Terug

Nu ook discussie over locatie nieuw IKC Delden

De locatiekeuze voor het Integraal Kindcentrum mondde het afgelopen jaar in Markelo uit in een felle strijd in het dorp en in de gemeenteraad. Een vergelijkbaar en parallel lopend project in Delden leek ondertussen in rustig vaarwater richting de ontwikkelingsfase te kabbelen. Tijdens de laatse raaddsvergadering bleek echter dat er ook zorgen bestaan over de plek waar dit IKC moet komen. Ouders van basisschool Toonladder maakten gebruik van hun spreekrecht en stelden dat de gekozen locatie van de Twickelo onveilig is vanwege de verkeerssituatie en er maar weinig jeugd is die in de directe omgeving van de school woont. Ook zijn de ouders bang dat er straks geen keuzevrijheid meer is in Delden. Het nieuwe IKC valt namelijk, net als de Erve Hooyerinck, onder de paraplu van de stichting Katholiek Onderwijs Midden Twente (KOMT). Deze stichting is tevens in gesprek met de Stichting Marcant-BSV over bestuurlijke samenwerking.

Slechte communicatie

De sprekers gaven aan dat ze nu pas aan de bel trekken omdat ze pas recent een goed beeld hebben gekregen van de manier waarop alles is gegaan. “Uit de door ons opgevraagde stukken blijkt dat de inhoudelijke keuze voor de locatie Twickelo al in 2015 gemaakt”, zo citeert de TC Tubantia. “Daar zijn de ouders niet over geïnformeerd. Begin 2016 heeft het schoolbestuur van de Toonladder de toezegging gedaan dat de school haar neutraal bijzondere karakter behoudt en blijft werken volgens het Dalton principe. Dit terwijl er dus al plannen lagen voor de fusie en de bouw.” Oude Luttighuis vindt dat de ouders voor de gek zijn gehouden. “Er is vanaf het begin niet gecommuniceerd over belangrijke thema’s en dat leidt nu tot spanningen.”

PvdA verbaasd

Fred Rijkens van de PvdA reageerde verbaasd de mededeling dat er geen voorverkenning is gedaan naar de verkeerstechnische afwegingen en er ook niet is gekeken naar het voedingsgebied. “Dat zijn toch vrij cruciale punten waar naar gekeken moet worden.” Ook maakt de partij zich zorgen over de keuzevrijheid in Delden. “Er zou sprake zijn van een fusie tussen de schoolbesturen maar nu blijkt er ook gesprekken gaande te zijn tussen de stichting KOMT en de Stichting Marcant-BSV waardoor er een soort koepel van christelijk onderwijs ontstaat. Dat betekent dat er in Delden eigenlijk geen keuzevrijheid meer is, iets waar inwoners wettelijk recht op hebben, en dat vinden wij echt een hele slechte zaak.”

Slechts twee opties bekeken

Wethouder van Zwanenburg gaf tijdens de raadsvergadering aan dat het scenario dat de ouders schetsen met de Toonladder als mogelijke locatie niet klopt. “Er is in de plannen gekeken naar twee opties. De eerste is de samenvoeging van de Twickelo, Ranninkschool en Toonladder op de locatie van de Twickelo en daarnaast een IKC bij de Erve Hooyerinck. De tweede mogelijkheid was een grote Deldense school op de locatie van de Erve Hooyerinck. Vanaf het besluit van de gemeenteraad zijn de schoolbesturen het initiatief gestart voor het IKC Magenta en hebben zich ook geschaard achter de keuze voor deze locatie. Ook de individuele medezeggenschapsraden van de scholen, en dus de ouders, zijn ook meegenomen in dit proces.”

Gesprek met scholen

Er is volgens de wethouders inderdaad geen integrale studie geweest naar het de verkeersituatie omdat vooral gekeken is naar wat de beste plek is voor de school vanuit de onderwijsvisie. “Bij de bouw van de school maakt de verkeersveiligheid natuurlijk wel onderdeel uit van het totale plan. Dat is een proces dat op dit moment loopt.” Op de vraag van Rijkens of er een keuzemogelijkheid blijft in Delden met betrekking bijzonder neutraal onderwijs kon de wethouder geen antwoord geven. “De scholen zitten nog niet in de fase waarin duidelijk is hoe het onderwijs precies vorm wordt gegeven, dat is ook iets waar ze zelf mee worstelen. Wel is duidelijk dat ze proberen om de verschillende smaken van de individuele scholen mee te nemen.” De wethouder gaat met de scholen in gesprek over de zorgen die tijdens de raadsvergadering werden geuit. Aan de plannen voor de bouw wordt niet meer getornd als het aan Van Zwanenburg ligt.

Verbazing bij stichting KOMT

Frank Konings, voorzitter van het college van bestuur van de stichting KOMT snapt weinig van de commotie. “Er wordt nu ineens gezegd dat het vreemd is dat er geen onderzoek is gedaan naar de verkeersveiligheid. Maar waarom zou je en onderzoek doen naar iets dat nooit ter discussie heeft gestaan? Ik heb nog even gesproken met de directeur van de Twickelo en die kan zich geen enkel incident om de school voor de geest halen waarbij sprake zou zijn van een onveilige situatie. Het verbaast mij dan ook zeer dat dit als argument wordt aangedragen.”

Ook het punt dat er te weinig jeugd in de buurt woont, ziet Konings niet als probleem. “Natuurlijk wordt afstand meegenomen in de keuze, maar uiteindelijk gaat het om het profiel van de school. De Toonladder heeft toch ook kinderen uit heel Delden? De afstanden zijn daarnaast relatief, de Erve Hooyerinck en Twickelo liggen bijvoorbeeld maar 1,6 kilometer uit elkaar.”

Met betrekking tot de keuzevrijheid laat Konings weten dat er goed gekeken wordt naar de cultuur van de drie scholen. “Het is uiteindelijk aan het nieuwe bestuur om in samenspraak met de ouders een schoolconcept te bepalen. Dat kan ook heel goed Daltononderwijs zijn. Als ik kijk naar de principes van de Toonladder dan zie ik veel overeenkomsten met de andere scholen.” Zeker is dat het concept niet hetzelfde zal zijn als op de Erve Hooyerinck. “Wij zijn dan wel een katholieke stichting, maar dat betekent niet dat al onze scholen hetzelfde zijn. Wij zijn verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat er iets te kiezen valt en dat zal ook in Delden het geval zijn.”

advertenties

31 dec 2017

“En natuurlijk doet meneer Rijkens weer mee met de opstandeling.
Ook al is het er maar een reden, ergens tegenaan trappen is altijd leuk.
En meneer oude Luttikhuis vertel nu uw eigenlijke bezwaar eens en probeer niet via omwegen uw ware doel te bereiken.

Ruud 31-12-2017 @ 18:39 | 0 | rapporteer

Reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.