nu 17°
Weerbericht Delden
onbewolkt
05:00
15°
onbewolkt
08:00
16°
onbewolkt
11:00
20°
half bewolkt
14:00
21°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

oppositie wil raadsprogramma na plannen voortzetting coalitie cda en vvd

Terug

Oppositie wil raadsprogramma na plannen voortzetting coalitie CDA en VVD

De oppositiepartijen SP, D66, PvdA en GroenLinks hebben een extra raadsvergadering bijeengeroepen om te praten over een raadsprogramma. Dit programma moet volgens de betrokken partijen in plaats komen van het collegeprogramma met als doel om alle partijen mee te laten beslissen over de lijnen die voor de komende vier jaar worden uitgezet. Burgemeester Nauta heeft kenbaar gemaakt dat de extra raadsvergadering zal plaatsvinden op 18 april om 20.30 uur.

Alice Olde Reuver van D66 vindt dat een raadsprogramma past bij de duale koers die de raad al jaren voert in de Hof. “De gehele Raad bepaalt in een raadsprogramma wat er de komende vier jaar moet gebeuren en het college voert dat programma uit”, zo stelt de D66 voorvrouw. Herman Kalter van de SP noemt een collegeprogramma uit de tijd en te weinig transparant. “Daarnaast heeft mijn partij zich verbaasd over het feit dat de informateur voor het nieuwe college heeft aangegeven dat er geen enkel aanknopingspunt is om tot samenwerking met een andere partij in de raad te komen.”

“De uitspraak van formateur Scholten dat er geen enkel aanknopingspunt voor samenwerking zou zijn heeft overigens alle vier partijen enorm verbaasd”, zo geeft Onno Bordes van de PvdA aan. De PvdA is ook voorstander van een raadsprogramma. “Er is de afgelopen vier jaar op heel veel terreinen samengewerkt en naar onze mening kan juist een raadsprogramma daar nu ook nog meer inhoud en kracht aan geven.” Ook hij noemt een collegeprogramma volkomen uit de tijd en de totstandkoming schimmig.”

Bert Eggink van GroenLinks vindt het op zich geen punt dat CDA en VVD samen verder optrekken. “Maar jammer is het wel. Je kunt zoveel meer als je een wat breder gedragen bestuur hebt. Maar met een raadsprogramma biedt alsnog de mogelijkheid om alle goede dingen uit de programma’s van niet-coalitiepartijen mee te nemen. Het is ook mogelijk dat na overeenstemming over het raadsprogramma er alsnog een bredere coalitie kan komen.”

Alle betrokken partijen verzoeken het CDA en de VVD om even een pas op de plaats te maken voordat de coalitiebesprekingen worden afgerond. Bordes: “Het zou een gemiste kans zijn om niet als gehele raad betrokken te worden bij de belangrijke zaken die ons te doen staan. VVD en CDA hebben in de gesprekken met de anderen partijen in de raad ook benadrukt dat men in het collegeprogramma ook rekening wil houden met de wensen van andere partijen. Naar onze mening wordt met een raadsprogramma het bestuur van een gemeente sterker doordat de plannen niet alleen steunen op een kleine meerderheid maar in principe de steun hebben van de hele raad.”

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.