nu 17°
Weerbericht Delden
onbewolkt
05:00
15°
onbewolkt
08:00
16°
onbewolkt
11:00
20°
half bewolkt
14:00
21°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

pvda hof van twente lokale maatregelen om stalbranden te voorkomen

Terug

PvdA Hof van Twente: ‘Lokale maatregelen om stalbranden te voorkomen’

De partij van de Arbeid in de Hof van Twente vindt dat de grens is bereikt als het gaat om stalbranden. Recent kwamen bij een aantal branden vele duizenden dieren om het leven. Om die reden wil deze partij dat het college van burgemeester en wethouders zo snel mogelijk met veehouders in de gemeente overlegd over te nemen maatregelen om dit soort rampen te voorkomen. De sociaaldemocraten willen dat dit probleem lokaal wordt opgepakt omdat er landelijk nauwelijks beweging in deze zaak zit. “Als veehouders, lokale overheid, de provincie en de lokale bevolking de handen ineen slaan kunnen we vanuit Twente een front vormen gericht op de ontwikkeling van een duurzame agrarische sector waar boeren niet steeds meer onder druk staan om nog goedkoper te produceren terwijl de kosten voor duurzaamheidsmaatregelen alleen maar toenemen.”

“Wij willen niet langer wachten om landelijke initiatieven maar willen dat veehouders, gemeente en provincie gezamenlijk met maatregelen te komen die dit soort rampen voorkomen”, zo laat voorman Fred Rijkens weten. “Het is niet acceptabel dat er jaarlijks tienduizenden dieren om komen bij dit soort stalbranden. Het is vanuit dierenwelzijn onacceptabel, het schaadt de sector enorm maar ook voor de veehouder zijn dit traumatische ervaringen.”

De kosten voor de maatregelen moeten bekostigd worden door een toeslag op de producten van de boeren om te voorkomen dat zij zelf de rekening gepresenteerd krijgen. “We vinden dat van belang omdat de marges in deze sectoren zo laag zijn dat investeringen in preventieve maatregelen voor agrariërs niet haalbaar zijn. Oorzaak hiervan is dat we in Nederland als consumenten te weinig betalen voor agrarische producten. Je ziet dat door dit mechanisme de sector zelf terughoudend is als het om maatregelen gaat die de sector duurzamer en diervriendelijker maken. Om die reden moeten we van het mechanisme af dat boeren zelf steeds voor dit soort maatregelen moeten opdraaien. Consumenten moeten betalen voor de eisen die we steeds meer stellen aan deze sectoren.”

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.