nu 12°
Weerbericht Delden
half bewolkt
02:00
11°
licht bewolkt
05:00
10°
half bewolkt
08:00
14°
geheel bewolkt
11:00
16°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

vvd en sp stellen vragen over veiligheid fietsverkeer delden

Terug

VVD en SP stellen vragen over veiligheid fietsverkeer Delden

De VVD en SP hebben het college schriftelijke vragen gesteld over de veiligheid van het fietsverkeer in onder andere Delden. De aanleiding hiervoor is de het inspraakmoment van de Deldense Astrid van Ool tijdens de gemeenteraadsvergadering in december. Ze vertelde de raad over een incident in het centrum van Delden waarbij haar dochter bijna van de fiets werd gereden en van een moment waarbij haar moeder zwaar ten val kwam nadat ze op een afgeschermd fietspad werd afgesneden. “Mijn zorg betreft de veiligheid van de basisscholieren, middelbare scholieren en de senioren in Delden.”

“Onlangs is de raad tijdens het spreekrecht voor inwoners door een ouder van een jonge dochter geïnformeerd over de onveiligheid van het fietsverkeer in Hof van Twente, kern Delden”, zo schrijven Herman Kalter en Gerda Bruins namen hun partijen. “Zij wees op het te hard rijden, onvoldoende fietsverlichting maar ook op het ontbreken van afgeschermde fietspaden, geen veilige oversteekplekken en vooral ook op het ontbreken van verlichting op het fietspad Delden-Hengelo. Al eerder is de raad geïnformeerd over het onverlichte fietspad Markelo-Goor en het feit dat fietsers zich hier ook onveilig voelen. Ongetwijfeld zullen er nog meer onverlichte fietspaden in Hof van Twente zijn.”

Hoewel de SP en VVD vinden dat er ook verantwoordelijkheid ligt bij de verkeersdeelnemers zelf, is een veilig fietspad in hun optiek wel degelijk een taak van de overheid. “Inwoners weten veelal niet dat de verantwoordelijkheid in veel gevallen bij de provinciale overheid ligt en niet bij de gemeentelijke. Maar overheid is overheid, en dat inwoners de gemeente aanspreken op die overheidsverantwoordelijkheid lijkt ons ook vanzelfsprekend. Voor de veiligheid op de fietspaden Markelo-Goor en Delden-Hengelo is de provincie Overijssel verantwoordelijk. Dat de veiligheid daar ingrijpend kan worden verhoogd door middel van een verlicht fietspad is een vanzelfsprekendheid. Hierbij is het overigens niet noodzakelijk dat een fietspad ook verlicht moet zijn als het niet wordt gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruiken van sensoren.”

De partijen willen van het college weten of ze bereid is de provincie te vragen verdergaande invulling te geven aan haar verantwoordelijkheid ten aanzien van veiligheid van het fietsverkeer op de genoemde fietspaden. “En is het college dan tevens bereid de provincie concreet te verzoeken op korte termijn te komen met initiatieven gericht op het verlichten van de fietspaden Goor-Markelo en Hengelo-Delden? De partijen zouden tevens graag zien dat de VVN afdeling nadrukkelijk bij de plannen betrokken wordt.

Astrid van Ool drong bij haar inspraakmoment, naast het aanpakken van de verlichting tussen Delden en Hengelo, aan op het installeren van verkeerslichten te plaatsen op de kruising van het Greekerinckskamp en de Hengelosestraat. Ook wil ze 30-kilometerzones op alle plekken waar geen afgeschermde fietspaden liggen. Controles en voorlichting op scholen zouden eveneens moeten worden opgeschaald.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.