nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
20:00
16°
geheel bewolkt
23:00
14°
geheel bewolkt
02:00
13°
geheel bewolkt
05:00
12°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

zien en doen

>

wandeling door twickel

Terug

Wandeling door Twickel

15 kilometer

Het gezellige en historische stadje Delden is een prettige plek om een wandeling te beginnen. Direct na de start van de route word je al verrast door de prachtige monumentale landhuizen en villa’s waaraan het plaatsje rijk is. Het is de opmaat naar een wandeling waarin historie, cultuur en natuur rijkelijk aan bod komen.

Al snel loop je de prachtige oude loofbossen van het landgoed Twickel in. Een landgoed dat onlosmakelijk verbonden is met Delden. Al was het alleen al vanwege het feit dat het plaatsje volledig omgeven wordt door gronden van het landgoed. Her en der staan rododendronstruiken, ooit er neergezet voor de jacht. In juni is de bloeitijd. De route laat je vervolgens kennismaken met de gevarieerdheid van het landgoed Twickel met zijn gelijknamige kasteel. Bossen, heidevelden en vochtige gebieden worden afgewisseld met weilanden en akkers. Naast zand- en bospaden worden landelijke weggetjes langs boerderijen en door weilanden niet geschuwd.

Als je geluk hebt zie je de brede wespenorchis of misschien wel de weerschijnvlinder. Terwijl bij de talrijke beekjes langs de route er een kans is de ijsvogel te zien. De boomklevers zullen zich zeker laten horen en het getik van de spechten is telkens weer een verrassend geluid. Via de Deldeneres gaat het dan weer richting Delden. Een glooiend landschap met zicht op golvende akkers en velden. De solitaire bomen vallen op en nodigen uit tot het maken van foto’s. In de verte is de “skyline “ van Delden te zien. Het laatste deel van de route gaat door het centrum van Delden. Er zijn diverse horecagelegenheden en leuke winkeltjes en galeries. Ook is het de moeite waard het Zoutmuseum te bekijken. Op zondag zijn veel winkels open.

De route is uitgezet door Truus Wijnen.

Klik hier om de route te bekijken en te printen

Op zaterdag is als onderdeel van het 25-jarig jubileum een grote boerenbruiloft gehouden bij museumboerderij Wendezoele. Voordat de huwelijksvoltrekking aan de Twickelerlaan plaatsvond, maakte de bruidsstoet een ...


Geschiedenis van Delden

Geschiedenis van Delden

Delden heeft, zoals de meeste inwoners ongetwijfeld zullen weten, een rijke geschiedenis. Al in 1036 werd er voor het eerst melding gemaakt van ons stadje. Hierna heeft het zich doorontwikkeld tot de plaats die we vandaag de dag kennen. Vooral over de veranderingen van de laatste 150 jaar is veel informatie bewaard gebleven. Een groot deel hiervan ligt, samen met dat van andere plaatsen in de regio, opgeslagen bij het Twents Streekarchief in de Stadshagen.

Lees verder