nu 22°
Weerbericht Delden
lichte regen
17:00
23°
lichte regen
20:00
21°
lichte regen
23:00
15°
zwaar bewolkt
02:00
14°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

analyse verkiezingen 5 tot 8 deldenaren in nieuwe gemeenteraad

Terug

Analyse verkiezingen: ‘5 tot 8 Deldenaren in nieuwe gemeenteraad’

De gemeente Hof van Twente maakte afgelopen week de officiële kieslijsten bekend voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Van de 126 mensen van de zeven partijen die op de lijst staan, komen er 22 uit Delden. Een percentage van 17,46. Delden is daarmee ietwat ondervertegenwoordigd op de kandidatenlijst op basis van het aantal inwoners van de kernen. 21,22 procent van de inwoners (2017) van onze gemeente mag zich namelijk Deldenaar noemen.

De vraag is of dit betekent dat Delden straks ook ondervertegenwoordigd zal zijn in de gemeenteraad. Het antwoord daarop is nee! De kans is zelfs aanzienlijk dat het aantal Deldense raadsleden groter is dan dat van welke andere kern dan ook. Dat heeft alles te maken met de hoge posities die Deldenaren innemen op de kieslijsten van partijen die waarschijnlijk veel stemmen gaan halen.


Maar net 25 zetels

Momenteel heeft de gemeenteraad in de Hof van Twente 25 zetels. Een aantal dat maar nipt behouden bleef vanwege een kortstondige stijging van het aantal inwoners in 2017. Voor 25 zetels met een gemeente namelijk minimaal 35.000 inwoners hebben. Duik je daar onder dan verlies je twee zetels. Opvallend is dat juist in het peiljaar het aantal inwoners net boven de grens uitkwam (35013). Inmiddels (2018) is het aantal alweer onder de 35000 gezakt.


Veel Deldenaren in huidige raad

Van de 25 zetels worden er momenteel maar liefst negen ingenomen door inwoners uit Delden (36 procent). Voor het CDA zijn dat: Yvonne Nijhof, Arjan Mulder, Paul Gerritsjans en Marloes Uitdewilligen. Voor de VVD is dat Theo Reijnders en voor de PvdA Jan ter Avest. Coby Titshof zit voor gemeente Belangen in de raad, André de Visser voor D66 en Herman Kalter is raadslid voor de SP.


Vertrekkende raadsleden

Een aantal van de huidige uit Delden afkomstige raadsleden keert zeker niet terug in de raad na de verkiezingen. Zo staan Paul Gerritsjans en Marloes Uitdewilligen niet meer op de lijst van het CDA. Jan ter Avest is op plek 14 wel verkiesbaar voor de PvdA maar zou alleen met voorkeurstemmen gekozen kunnen worden. En zelfs als dat gebeurt, is het maar de vraag of hij terugkeert. Vorig jaar maakte hij namelijk bekend ruimte te maken voor jongere kandidaten.


Verlenging raadsperiode

De overige huidige raadsleden doen wel een serieuze gooi naar een nieuw termijn van vier jaar. Een aantal lijkt redelijk zeker van een plekje in de raadszaal, maar voor een aantal zal het er ook om spannen.


CDA:

Het CDA doet het traditioneel goed in de gemeente en de kans is dan ook groot dat zowel Yvonne Nijhof als Arjan Mulder na de verkiezingen terugkeren in de raad. Vooral ook omdat de nummers 1 en 2 (Harry Scholten en Pieter van Zwanenburg) waarschijnlijk opnieuw wethouder willen worden.


VVD:

Voor de VVD staat Theo Reijnders opnieuw op een hoge plek (3). De kans is, gezien de resultaten van de VVD van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen en de Tweede Kamervekiezingen, ook groot dat hij weer een plekje krijgt. Mogelijk schuift hij ook nog een plaatsje op als lijsttrekker Wim Meulenkamp weer wethouder wordt.


PvdA:

Voor de PvdA zijn naast de eerder genoemde Ter Avest geen kandidaten die in aanmerking komen voor prolongatie.


Gemeente Belangen:

Voor Gemeente Belangen staat Coby Titshof op plek 3. Dat zijn precies het aantal zetels dat de partij nu heeft. Bij de verkiezingen zal dus minimaal hetzelfde resultaat behaald moeten worden om een plekje voor haar veilig te stellen.


D66:

André de Visser zit voor D66 in dezelfde positie. De partij heeft momenteel drie plekken in de raad en de Deldenaar staat op plek 3. De Visser werd overigens niet gekozen tijdens de verkiezingen in 2014 maar was de opvolger van Vincent Bökkerink die de raad in 2015 verliet.


SP:

Herman Kalter is net als in 2014 de lijsttrekker van de SP en heeft een grote kans om terug te keren na 21 maart. De partij heeft momenteel twee zetels.


Nieuwe kandidaten

Naast de huidige raadsleden die opnieuw een gooi doen naar een plekje in de gemeenteraad, zijn er ook nieuwe kandidaten die een goede kans maken. Voorkeurstemmen worden niet meegenomen in de prognose.


CDA:

Voor het CDA is de kans dat er een nieuw Deldens raadslid aantreedt klein. Naast de twee eerder genoemde namen, maakt eigenlijk alleen Max Hazekamp een kans. Zij het een kleine kans. De Deldenaar staat op plek 13 en kan mogelijk stijgen naar plek 11. Om dan een kans te maken moet de partij deze verkiezingen flink groeien van 9 naar 11 zetels.


VVD:

Voor de VVD staat naast Theo Reijnders ook Joep Leferink in de top-10. Op plek 8 om precies te zijn. Als Meulenkamp opnieuw wethouder wordt, stijgt hij naar plek 7. Leferink maakt echter alleen een kans als de VVD flink groeit. Van de huidige 4 zetels naar de noodzakelijke 7.PvdA:

De kans dat we een nieuw Deldens gezicht zien in de raad voor de PvdA is groot. Achter lijsttrekker Fred Rijkens staat namelijk Onno Bordes op de kieslijst. Gezien de huidige vier zetels, kan Bordes redelijk gerust toeleven naar de verkiezingen. Bij een goed resultaat voor de sociaaldemocraten, komt er nog een Deldenaar in aanmerking voor een plekje. John Koster staat namelijk vijfde. Een winst van 1 zetel is gezien het verleden van de partij niet onrealistisch. Na de verkiezingen in 2010 had de partij 6 zetels.


Gemeente Belangen:

Coby Titshof is voor Gemeente Belangen de enige kandidaat uit Delden.D66:

Voor D66 staat naast André de Visser alleen Lisette Wegdam op de lijst. Op plek 14 maakt zij (zonder voorkeursstemmen) echter geen kans.


SP:

Herman Kalter is voor de SP de enige kandidaat uit Delden.


Groen Links:

Groen Links is de enige partij die meedoet aan de verkiezingen die geen zetel heeft in de huidige raad. In 2014 kwam de partij precies 146 stemmen tekort voor een plekje aan de onderhandelingstafel. In 2018 zijn ze echter terug en zetten in op twee zetels. Gezien de goede resultaten van de partij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, zeker geen onrealistisch streven. In de top-3 van de kieslijst staan twee Deldenaren: William Sanchez (lijsttrekker) en Mignon Sanchez-Gerritsjans (plek 3).Conclusie:

Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat er naar de verkiezingen weer negen Deldenaren in de raad zitten, zal Delden hoog waarschijnlijk weer goed vertegenwoordigd zijn. Vijf kandidaten lijken vrijwel zeker van een zetel. Daarnaast zijn er nog eens drie die een zeer goede kans maken. Nog eens vier Deldenaren kunnen in de categorie ‘outsider’ geplaatst worden.

Vrij zeker van zetel:

 • Yvonne Nijhof (CDA, plek 3)
 • Arjan Mulder (CDA, plek 6)
 • Theo Reijnders (VVD, plek 3)
 • Onno Bordes (PvdA, plek 2)
 • Herman Kalter (SP, plek 1)

Goede kans op zetel:

 • Coby Titshof (GB, plek 3)
 • André de Visser (D66, plek 3)
 • William Sanchez (GL, plek 1)

Outsiders voor zetel:

 • Max Hazekamp (CDA, plek 13)
 • JoepLeferink (VVD, plek 8)
 • John Koster (PvdA, plek 5)
 • Mignon Sanchez-Gerritsjans (GL, plek 3)

Ambt Delden:

Uit Ambt Delden zijn er tijdens de aankomende verkiezingen 6 kandidaten voor een raadszetel. Momenteel zijn Caroline Doeschot-Workel en André Pierik van het CDA de enige actieve raadsleden uit Ambt Delden. Eerstgenoemde stopt en is niet verkiesbaar in maart. Pierik doet wel mee en staat op plek 9, een positie met redelijke kans op een zetel. Hanneke van Groningen-Lantink, eveneens van het CDA, staat nog twee plekken hoger en lijkt een zetel niet te kunnen ontgaan.

Voor de VVD staat Ambt Deldenaar Wim Meulenkamp op plek 1. In theorie maakt ook Gerrit Lammertink (plek 9) een kans op een plekje in de raadszaal.

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.