nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
14:00
22°
lichte regen
17:00
23°
lichte regen
20:00
20°
lichte regen
23:00
15°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

college over sloop schoorsteen servo altijd een risico

Terug

College over sloop: Schoorsteen Servo altijd een risico

Het college van B&W in de Hof van Twente heeft antwoord gegeven op de vragen die door het CDA waren gesteld over de sloop van de Servo Schoorsteen. De christendemocraten wilden van het college opheldering over een aantal zaken. Raadslid Paul Gerritsjans: “In het persbericht wordt aangegeven dat ‘een aantal alternatieven is bekeken’, maar dat die niet haalbaar zijn gebleken. Wij willen graag weten wat die onderzochte alternatieven zijn.” De partij gaf tevens aan ervan uit te gaan dat de erfgoedcommissie om advies is gevraagd. “Graag nemen we kennis van het advies dat deze commissie heeft uitgebracht. Wanneer onze veronderstelling niet juist is, blijft de vraag waarom de erfgoedcommissie geen advies heeft uitgebracht.”

College: “Elementis en de gemeente hebben gezamenlijk opdracht gegeven aan Antea Group om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren naar de (mogelijke) risico’s van de monumentale schoorsteen op het terrein van Elementis. Alternatieven, zoals het beschermen, verplaatsen van omliggende leidingen en het aftopen van de schoorsteen, zijn hierbij ook onderzocht. Het onderzoek toont overtuigend aan dat er altijd een risico blijft bestaan.”

Op de vraag of de Erfgoedcommissie bij de procedure is betrokken antwoordt het college het volgende: “De Provincie Overijssel is officieel toezichthouder. Daarnaast is de gemeente samen met de Erfgoedcommissie al bijna twee jaar in overleg met de directie van Elementis over de mogelijke sloop van de schoorsteen. Waar het op neerkomt, is dat de schoorsteen een risico vormt door mogelijk vallende stenen bij een enorme bui, bij een botsing door een vliegtuig of door een bouwtechnisch mankement. Ook in een volmaakte staat is er een risico. Elementis behoort tot de weinige BRZO-installaties, waarbij veiligheid in het handelen altijd uitgangspunt is. De Provincie Overijssel onderschrijft deze mening. Dat het een gemeentelijk monument is, is dan niet van belang. Het gevaar is dat vallende stenen de ammoniakbruggen en pijpen raken, waardoor het gevaar bestaat dat leidingen geraakt en beschadigd kunnen worden met alle gevolgen van dien.”

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.