nu 21°
Weerbericht Delden
zwaar bewolkt
23:00
16°
zwaar bewolkt
02:00
15°
geheel bewolkt
05:00
16°
geheel bewolkt
08:00
17°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

raad keurt begroting goed na schrappen bezuinigingen sociaal domein

Terug

Raad keurt begroting goed na schrappen bezuinigingen Sociaal Domein

De gemeenteraad heeft op woensdag de gemeentelijke begroting unaniem goedgekeurd. Dat ging niet zonder slag of stoot. Het college kreeg op maandag veel commentaar op de voorgestelde bezuinigingen. Een wijziging op woensdag leidde tot tevredenheid in de raad en uiteindelijk groen licht. Wel moet er een onderzoek komen na de stijgende kosten in de (jeugd)zorg.

Sociaal Domein

Op maandag 5 november bleek dat vooral de bezuinigingen van 7,5 ton op de gebieden Sociaal Domein en Welzijnssubsidies bij de partijen in het verkeerde keelgat schoot. Volgens het college was deze bezuiniging nodig om toenemende kosten op dat Sociaal Domein hoofd te kunnen bieden en de begroting in 2020 sluitend te krijgen. Wethouder Scholten had met de bezuiniging op dit terrein tevens het doel om te illustreren dat dit de consequenties zijn als de stijgende kosten op jeugdzorg niet worden gecompenseerd door het rijk.

Pijlers onder zorg

Middels een Amendement werd het college op maandag opgedragen om de 7,5 ton elders te zoeken. Hannie Rohaan van GemeenteBelangen: "Welzijn, sport en recreatie zijn belangrijke pijlers die juist kunnen voorkomen dat de zorg duurder wordt. Hier wordt de plank volledig mis geslagen.” Fred Rijkens verweet het college passiviteit op het gebied van de zorgtransitie. “Als er een ding is waar de oppositie de afgelopen jaren op heeft aangedrongen dan is het investeren in die transformatie. Daar is niets mee gedaan. En nu draaien we heel eenzijdig het welzijnswerk de nek om.” Yvonne Nijhof van het CDA gaf tevens aan dat de gemeente naar zichzelf moet kijken. “Het is vreemd dat we nog steeds geen goede analyse hebben waarom sommige zorgvragen groeien. We hebben onvoldoende inzicht.”

Minachting raad

SP, D66 en PvdA verweten het college teven minachting van de raad. Met name de uitspraak van wethouder Scholten dat door de begroting ‘hij het beoogde schokeffect heeft bereikt’ leverde boze reactie op. Frank Stevens (SP) zegt hierover: “Het is onbehoorlijk dat het college kennelijk denkt dat wij niet weten hoe serieus de problematiek is.” Fred Rijkens (PvdA) sluit hierbij aan: “We zijn als partijen weken bezig om ons serieus voor te bereiden en we worden in de raad als een kleuterklasje behandeld.”

Bezuinigingen geschrapt

Tijdens de behandeling op woensdagavond was de stemming al wat beter, hoewel de frustratie over het handelen van het college bleef. Wethouder Scholten liet weten de bezuinigingen op welzijn, sport en recreatie deels terug te draaien en anders in te vullen. Alleen het schrappen van de 2 ton investeringssubsidie bleef overeind. Geld werd onder andere gevonden door een ‘creatieve oplossing’ binnen het masterplan asbest.

Bijdrage Rijk

Een motie van de PvdA over de structurele tekorten op de jeugdzorg werd tevens aangenomen. Rijkens: “Als er volgend jaar als gevolg van het beleid van de rijksoverheid weer tekorten in de (jeugd)zorg ontstaan, zullen we geen dekking in de begroting meer aangeven. Daarmee zal de goedkeuring van de Provincie achterwege blijven en wordt de gemeente mogelijk onder toezicht geplaatst. Wij kunnen en willen als raad niet meer de verantwoording dragen voor de uitholling van cultuur, welzijn en sport in onze gemeente. Sterker nog, wij roepen alle 14 Twentse – en eigenlijk alle Nederlandse gemeenten – op om ons voorbeeld te volgen. We moeten nu een duidelijk signaal geven dat de maat vol is.”

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.