nu 15°
Weerbericht Delden
onbewolkt
08:00
19°
onbewolkt
11:00
24°
onbewolkt
14:00
28°
geheel bewolkt
17:00
28°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

zien en doen

>

pijp van schneider

Terug

De pijp van Schneider

Schoorsteen in Delden

'De pijp van Schneider' zoals de schoorsteen van het voormalige fabriekscomplex voor wollen stoffen in Delden genoemd wordt, is van groot belang voor de geschiedenis van de textielindustrie. De overige gebouwen zijn dermate gewijzigd dat deze niet onder de bescherming vallen.

De schoorsteen heeft een vierkante onderbouw van ruim 4 meter hoog, uitgevoerd in baksteen met verdiept liggende middenvelden. De onderbouw kraagt uit tot het platform waar de schacht uit oprijst. De totale schoorsteen is ongeveer 28 meter hoog. De schacht is in donkerrode baksteen uitgevoerd met onder de vroegere top een motief met ruiten en banden, in gele baksteen. Een boogfries ter plaatse van de oude bekroning is nog aanwezig. De bovenste 5.50 meter is later rond 1910 gebouwd in afwijkend materiaal en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Update: De vrouw die de reddende engel was voor Sara Chmoun voorafgaand aan haar bruiloft op 11 mei, is gevonden. Gertrude Maatman kreeg op maandagmiddag 10 juni al bezoek van het bruidspaar."Na een bijzondere zo...


Geschiedenis van Delden

Geschiedenis van Delden

Delden heeft, zoals de meeste inwoners ongetwijfeld zullen weten, een rijke geschiedenis. Al in 1036 werd er voor het eerst melding gemaakt van ons stadje. Hierna heeft het zich doorontwikkeld tot de plaats die we vandaag de dag kennen. Vooral over de veranderingen van de laatste 150 jaar is veel informatie bewaard gebleven. Een groot deel hiervan ligt, samen met dat van andere plaatsen in de regio, opgeslagen bij het Twents Streekarchief in de Stadshagen.

Lees verder