nu 23°
Weerbericht Delden
lichte regen
14:00
24°
matige regen
17:00
22°
lichte regen
20:00
19°
lichte regen
23:00
14°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

zien en doen

>

sluis delden

Terug

Sluis Delden

Het sluiscomplex bij Delden bestaat uit een sluis, een gemaal, een brug over het stroomkanaal achter het gemaal en een aantal dienstwoningen. De sluis is nagenoeg identiek aan de sluis Eefde, maar bij sluis Delden zijn de heftorens niet met elkaar verbonden. Dit is voor een sluis met hefdeuren zeer ongebruikelijk. De sluis bij Delden is een van de drie schutsluizen in het Twentekanaal die het hoogteverschil tussen Zutphen en Enschede van 21 meter moet compenseren. De sluis van Delden heeft een verval van 6 meter en heeft zogenaamde hefdeuren. De schutkolk is 12 meter breed en 140 meter lang.

De vaarwegen in Overijssel krijgen in 2017 een flinke impuls. Op het Twentekanaal moeten onder anderen de brug- en sluisbediening worden verbeterd. Zo wordt de sluis bij Delden in de toekomst van afstand bediend. Ook wordt het Twentekanaal tussen Delden en Enschede verruimd en verdiept. De sluis bij Delden zal verder op korte termijn worden onderworpen aan groot onderhoud. De sluis heeft een leeftijd bereikt waarop dit niet langer kan worden uitgesteld.

Op zaterdag is als onderdeel van het 25-jarig jubileum een grote boerenbruiloft gehouden bij museumboerderij Wendezoele. Voordat de huwelijksvoltrekking aan de Twickelerlaan plaatsvond, maakte de bruidsstoet een ...


Geschiedenis van Delden

Geschiedenis van Delden

Delden heeft, zoals de meeste inwoners ongetwijfeld zullen weten, een rijke geschiedenis. Al in 1036 werd er voor het eerst melding gemaakt van ons stadje. Hierna heeft het zich doorontwikkeld tot de plaats die we vandaag de dag kennen. Vooral over de veranderingen van de laatste 150 jaar is veel informatie bewaard gebleven. Een groot deel hiervan ligt, samen met dat van andere plaatsen in de regio, opgeslagen bij het Twents Streekarchief in de Stadshagen.

Lees verder