nu 15°
Weerbericht Delden
onbewolkt
08:00
19°
onbewolkt
11:00
24°
onbewolkt
14:00
28°
geheel bewolkt
17:00
28°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

zien en doen

>

museumboerderij wendezoele

Terug

de Wendezoele

Museumboerderij

Gelegen tegenover de moestuin aan de Twickelerlaan ligt museumboerderij Wendezoele. De boerderij heeft een museumfunctie gekregen, waartoe de bestaande schuren op het erf zodanig gewijzigd zijn dat ze voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn; één oorspronkelijke schuur is verlengd. 


Het gebouw is een langhuisboerderij met bovenkamer uit 1859. Staande op zandstenen plint met muurwerk afwisselend opgetrokken in horizontale banden van donker- en lichtbruine baksteen. De strekken boven venster en deuren en het vlechtwerk in de voor- en achtergevel zijn in hetzelfde lichtbruine baksteen gemetseld. De boerderij heeft een met pannen gedekt afgewolfd zadeldak en de bovenkamer een zadeldak, waarvan de kopse gevels beschoten geveltoppen hebben. Eenvoudige windveren langs de dakranden. Op de nok en in het oostelijk dakschild staat een schoorsteen. In de voorgevel een deur met bovenlicht en schuifvensters met roedenverdeling en luiken. Onder het wolfseind een halfrond zoldervenster met een radiale roedenverdeling. De achtergevel heeft een niendeur met stiepel geflankeerd door twee staldeuren, alle onder korfboogvormige strekken. Tussen de deuren twee zesruits vensters onder rondbogen.

De hele zomer door zijn er verder activiteiten omtrent thema's als honing en bijen, oogst, en weven. Ook zijn er kinderspeelmiddagen in de vakanties en is er in augustus de jaarlijkse Harmonica en Accordeondag.De hele zomer door zijn er verder activiteiten omtrent thema's als honing en bijen, oogst, en weven. Ook zijn er kinderspeelmiddagen in de vakanties en is er in augustus de jaarlijkse Harmonica en Accordeondag.

Update: De vrouw die de reddende engel was voor Sara Chmoun voorafgaand aan haar bruiloft op 11 mei, is gevonden. Gertrude Maatman kreeg op maandagmiddag 10 juni al bezoek van het bruidspaar."Na een bijzondere zo...


Geschiedenis van Delden

Geschiedenis van Delden

Delden heeft, zoals de meeste inwoners ongetwijfeld zullen weten, een rijke geschiedenis. Al in 1036 werd er voor het eerst melding gemaakt van ons stadje. Hierna heeft het zich doorontwikkeld tot de plaats die we vandaag de dag kennen. Vooral over de veranderingen van de laatste 150 jaar is veel informatie bewaard gebleven. Een groot deel hiervan ligt, samen met dat van andere plaatsen in de regio, opgeslagen bij het Twents Streekarchief in de Stadshagen.

Lees verder