nu 18°
Weerbericht Delden
geheel bewolkt
20:00
16°
geheel bewolkt
23:00
14°
geheel bewolkt
02:00
13°
geheel bewolkt
05:00
12°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

zien en doen

>

zoutmuseum delden

Terug

Zoutmuseum Delden

Het complete verhaal over zout

Het Zoutmuseum aan de Langestraat is een van de hoofdattracties van Delden. Het museum aan vertelt het complete verhaal over zout. Daarbij gaat het niet alleen over de geschiedenis rondom Twickel, Boekelo en Hengelo, maar ook om de periodes veel verder terug in de tijd. Zout is in de wereldgeschiedenis een belangrijke component in de chemie. Dit wordt op een speelse en educatieve manier belicht. Kinderen zien op een speelse manier het belang en de mogelijkheden, die zout biedt. Het Zoutmuseum stelt voor spreekbeurten prachtige hulpmiddelen beschikbaar. Zeer de moeite waard is de basisexpositie en grote verzameling zoutvaatjes.

Geschiedenis Zoutmuseum Delden

Het voormalige gemeentehuis van Ambt en Stad Delden werd in 1873 door de Hengelose architect J. Moll ontworpen. Toen het gebouw niet meer functioneerde als gemeentehuis werd het in gebruik genomen als rechtbank. Vervolgens werd er het politiebureau in gevestigd en tegenwoordig is het de huisvesting van het zoutmuseum, waarvoor enkele vensters aan de binnenzijde geblindeerd zijn. Het gebouw staat op een hoek, met de voorgevel aan de Langestraat en de zijgevel aan de Markt. De gevel aan de Langestraat bestond oorspronkelijk uit drie travee├źn. In 1906 is het pand aan de oostzijde uitgebreid met twee travee├źn, waardoor een symmetrische gevel ontstond.

Op zaterdag is als onderdeel van het 25-jarig jubileum een grote boerenbruiloft gehouden bij museumboerderij Wendezoele. Voordat de huwelijksvoltrekking aan de Twickelerlaan plaatsvond, maakte de bruidsstoet een ...


Geschiedenis van Delden

Geschiedenis van Delden

Delden heeft, zoals de meeste inwoners ongetwijfeld zullen weten, een rijke geschiedenis. Al in 1036 werd er voor het eerst melding gemaakt van ons stadje. Hierna heeft het zich doorontwikkeld tot de plaats die we vandaag de dag kennen. Vooral over de veranderingen van de laatste 150 jaar is veel informatie bewaard gebleven. Een groot deel hiervan ligt, samen met dat van andere plaatsen in de regio, opgeslagen bij het Twents Streekarchief in de Stadshagen.

Lees verder