nu
Weerbericht Delden
matige regen
04:00
lichte regen
07:00
lichte regen
10:00
lichte regen
13:00

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

zien en doen

>

tuinen van twickel

Terug

De Tuinen van Twickel

Bezoek de bijzondere kasteeltuinen

Kasteel Twickel wordt omringd door tuinen die de tuinhistorie sinds de renaissance tonen. Ten noorden van het kasteel ligt de formele tuin met oranjerie en de 'rotstuin'. Achter het kasteel ligt een uitgestrekt park in Engelse landschapsstijl met spiegelvijvers, vele rododendrons, een wildbaan met een roedel damherten maar ook recente toevoegingen zoals een opengewerkte stalen brug en twee gouden rozenpriëlen. De parkaanleg is een schepping van generaties.

Naast het kasteel ligt een 'formele tuin' in de Franse neo-barokstijl met een aantal beelden in Jugendstil. De hierin gelegen oranjerie (1833) dient als winterverblijf voor tropische en subtropische planten waaronder eeuwenoude sinaasappelbomen. 


De collectie citrusbomen maakt vanwege zijn genetische waarde deel uit van de Nationale Plantencollectie. Stichting Twickel werkt hierin samen met Paleis Het Loo.

Rotstuin

Achter de oranjerie ligt de zogenaamde rotstuin. Deze bordertuin is ontworpen door de laatste eigenaresse van Twickel, Barones van Heeckeren van Wassenaer. Tot op hoge leeftijd heeft zij zelf veel in deze tuin gewerkt.

Moestuin

Naast de tuinen van Twickel ligt aan de Twickelerlaan 11 in Ambt Delden de ommuurde moestuin. Hier worden als vanouds groente, fruit en bloemen gekweekt. Na 25 jaar van verval werd in 1993 begonnen met de restauratie van de moestuin met al haar karakteristieke elementen zoals de grote pronkkas ('Iron House'), het leifruit langs de muren, de rabarber gebleekt in potten en de sla onder de glazen cloches.

Zo functioneert de moestuin weer als 'gebruikstuin' voor het kasteel en nu ook voor bezoekers van Twickel. Met een grote groep vrijwilligers lukt het om de moestuin weer een levend cultuurmonument te laten zijn.

De tuinen van Twickel zijn in de warme seizoenen geopend voor publiek. Voor meer informatie verwijzen wij u naar Stichting Twickel.


Copyright foto's K Vehof


Afgelopen nacht is de wintertijd in Nederland weer ingegaan. Waar laptops, computers en smartphones tegenwoordig automatisch omstellen naar de nieuwe tijd, is er bij kerken geen sprake van deze luxe. Bij de Hei...


Volle bak bij tweede Hollandse Avond Harlekijn-Smitties kopie
Bekijk alle foto's

Vroege kerst op De Mors in Delden

Vroege kerst op De Mors in Delden

‘December komt met rasse schreden dichterbij en dus kan de kerstboom al best van stal gehaald worden’. Het moet de gedachtegang zijn geweest van de persoon of personen die die in de nacht van vrijdag op zaterdag een naaldboom plaatsten op sportpark De Mors. Ze kozen daar een nogal opvallende plek voor. In de middenstip van veld 3 van SV Delden en het Aparthotel om precies te zijn. Het Aparthotel laat op haar Facebookpagina weten het sentiment te kunnen waarderen, maar dat de boom toch moet worden verwijderd. Er moet immers ook nog gevoetbald worden. Update: De boom is inmiddels verwi

Lees verder


1

2