nu 23°
Weerbericht Delden
onbewolkt
20:00
20°
onbewolkt
23:00
16°
onbewolkt
02:00
14°
onbewolkt
05:00
12°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

zien en doen

>

tuinen van twickel

Terug

De Tuinen van Twickel

Bezoek de bijzondere kasteeltuinen

Kasteel Twickel wordt omringd door tuinen die de tuinhistorie sinds de renaissance tonen. Ten noorden van het kasteel ligt de formele tuin met oranjerie en de 'rotstuin'. Achter het kasteel ligt een uitgestrekt park in Engelse landschapsstijl met spiegelvijvers, vele rododendrons, een wildbaan met een roedel damherten maar ook recente toevoegingen zoals een opengewerkte stalen brug en twee gouden rozenpriƫlen. De parkaanleg is een schepping van generaties.

Naast het kasteel ligt een 'formele tuin' in de Franse neo-barokstijl met een aantal beelden in Jugendstil. De hierin gelegen oranjerie (1833) dient als winterverblijf voor tropische en subtropische planten waaronder eeuwenoude sinaasappelbomen. 


De collectie citrusbomen maakt vanwege zijn genetische waarde deel uit van de Nationale Plantencollectie. Stichting Twickel werkt hierin samen met Paleis Het Loo.

Rotstuin

Achter de oranjerie ligt de zogenaamde rotstuin. Deze bordertuin is ontworpen door de laatste eigenaresse van Twickel, Barones van Heeckeren van Wassenaer. Tot op hoge leeftijd heeft zij zelf veel in deze tuin gewerkt.

Moestuin

Naast de tuinen van Twickel ligt aan de Twickelerlaan 11 in Ambt Delden de ommuurde moestuin. Hier worden als vanouds groente, fruit en bloemen gekweekt. Na 25 jaar van verval werd in 1993 begonnen met de restauratie van de moestuin met al haar karakteristieke elementen zoals de grote pronkkas ('Iron House'), het leifruit langs de muren, de rabarber gebleekt in potten en de sla onder de glazen cloches.

Zo functioneert de moestuin weer als 'gebruikstuin' voor het kasteel en nu ook voor bezoekers van Twickel. Met een grote groep vrijwilligers lukt het om de moestuin weer een levend cultuurmonument te laten zijn.

De tuinen van Twickel zijn in de warme seizoenen geopend voor publiek. Voor meer informatie verwijzen wij u naar Stichting Twickel.


Copyright foto's K Vehof


Tot zondagnacht 8 april 2018 om 24.00 uur konden schepen nog door de sluis bij Delden, maar daarna gingen de sluisdeuren op slot. Pas over een maand is er weer scheepsverkeer mogelijk langs Delden. De voorbereide...


Geschiedenis van Delden

Geschiedenis van Delden

Delden heeft, zoals de meeste inwoners ongetwijfeld zullen weten, een rijke geschiedenis. Al in 1036 werd er voor het eerst melding gemaakt van ons stadje. Hierna heeft het zich doorontwikkeld tot de plaats die we vandaag de dag kennen. Vooral over de veranderingen van de laatste 150 jaar is veel informatie bewaard gebleven. Een groot deel hiervan ligt, samen met dat van andere plaatsen in de regio, opgeslagen bij het Twents Streekarchief in de Stadshagen.

Lees verder