nu 17°
Weerbericht Delden
zwaar bewolkt
14:00
20°
licht bewolkt
17:00
20°
licht bewolkt
20:00
17°
onbewolkt
23:00
11°

Klik hier om alle zoekresultaten te bekijken >

U bevindt zich hier:

home

>

nieuws

>

jaaroverzicht nieuws uit delden 2018deel 3_2018123119

Terug

Jaaroverzicht Nieuws uit Delden 2018 - Deel 4

Het jaar 2018 zit er alweer bijna op en daarom blikt Nieuws uit Delden in vier delen terug op de gebeurtenissen in ons stadje in het afgelopen jaar. Evenementen, sport, politiek en andere gebeurtenissen: 2018 was voor de inwoners van Delden weer een veelbewogen jaar. Hieronder deel 4:


Oktober:

 • Na een maandenlange voorbereiding wordt op zondag de derde editie van de Open Bedrijvendag Delden gehouden. Een kleine honderd bedrijven openden op industrieterrein Schneidersbos de deuren voor het publiek. De interesse bleek net als vijf jaar geleden groot. De organisatie schat dat het aantal bezoekers vergelijkbaar is met dat van 2013. Toen kwamen er zo’n 15.000 mensen naar Schneidersbos. (klik).
 • Op de Open Bedrijvendag wordt tevens het nieuwe camerasysteem dat over het terrein moet waken in gebruik genomen. Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik verricht de openingshandeling met een druk op de knop. Op een groot scherm zijn de beelden van de camera’s bij de drie invalswegen te zien. (klik).
 • De bouw van het Ingegraal Kind Centrum Magenta in Delden gaat de gemeente fors meer geld kosten dan vooraf gedacht, zo wordt op 11 oktober duidelijk. De gemeente reserveerde vorig jaar een bedrag van 3,4 miljoen euro voor het project met de naam Groene Droom aan de Langestraat. De marktontwikkelingen hebben echter geleid tot een forse stijging van bouwkosten. De gemeente moet daarom de projectkosten verhogen met 21 procent. Dit komt uit op een bedrag van zo’n 7 ton. (klik).
 • Sluis Delden is in oktober het toneel van een grote legeroefening. Van 11 tot en met 13 oktober zijn zo’n 90 leden van de eenheid ‘10 Natres bataljon’ van de F-compagnie in Delden aanwezig met 20 VW Amarok wielvoertuigen en 5 vrachtauto’s. De eenheid heeft als missie om de sluis te beveiligen en te bewaken tegen indringers. (klik).
 • Op 18 oktober gaat de verkiezing van het Pronkstuk van Stad en Ambt Delden van start. Iedereen kan een stem uitbrengen op de 49 objecten. Wat wordt het pronkstuk van Delden? Is het de koopakte van Twickel uit 1347 of Is het de poortersklok die we iedere avond om 9 uur horen luiden? Zijn het de beroemde concerten die Unico van Wassenaer bijna drie eeuwen geleden componeerde of zijn het stukjes film over de bevrijding van Delden in 1945? (klik).
 • Stichting Marcant-BSV en Stichting KOMT gaan vanaf 1 januari 2019 samen verder onder de naam Stichting Brigantijn. Beide Deldense basisscholen Erve Hooyerinck en IKC Magenta vallen nu nog onder de Stichting KOMT. De naam werd woensdagmiddag 31 oktober bekend gemaakt tijdens een feestelijke personeelsbijeenkomst in de Grolsch Veste voor alle personeelsleden van beide stichtingen. (klik).

November:

 • Er hoeft zoals gevreesd geen extra geld te worden uitgetrokken voor de realisatie van het nieuwe Sportpark De Mors in Delden. De stuurgroep, bestaande uit de betrokken verenigingen en de SBR, verwacht het project binnen de gestelde financiële kaders te kunnen uitvoeren. Omdat de bouwkosten een stuk hoger zullen uitvallen dan vooraf gedacht, heeft de stuurgroep wel moeten bezuinigen op een aantal onderdelen. (klik).
 • In november gaat in Museum No Hero in Delden de nieuwe expositie ‘Naakt in de Kunst’ van museum No Hero van start. 14 schilderijen en drie sculpturen moeten een discussie over het actuele thema van naakt in musea en de openbare ruimte op gang brengen. Dat niet iedereen dezelfde mening over het onderwerp is toegedaan, bleek al voor de start. Een preview op Facebook werd deels geweigerd vanwege het bloot. (klik).
 • Niels Visschedijk mag zich Nederlands Kampioen noemen. De 18-jarige Deldenaar doet in november mee aan de Slavakto in Utrecht, een vakbeurs voor de slagersbranche waaraan verschillende wedstrijden en prijzen gekoppeld zijn. Visschedijk, zoon van slager Jan Visschedijk uit Delden, sleepte in de categorie snack het goud met ster in de wacht met zijn eigen creatie: ‘Sushi van de Slager’. Het verhaal werd nog mooier toen hij afgelopen maandag werd gevraagd om bij de prijsuitreiking aanwezig te zijn. In de Jaarbeurs kreeg hij te horen dat hij Nederlands Kampioen bij de jeugd is geworden. (klik).
 • In november verblijft de Amerikaanse voetbalvrouwenselectie onder 19 jaar uit de Verenigde Staten in het Aparthotel in Delden. Deze voetbalsters zijn hier omdat ze woensdag 6 november en vrijdag 8 november een oefeninterland spelen tegen de Oranje leeuwinnen uit dezelfde leeftijdscategorie. De wensen van het team blijken nogal bijzonder. (klik).
 • De hulpdiensten rukken in de vroege ochtend van zaterdag 24 november uit voor een melding van een autobrand aan de Emmastraat in Delden. Ter plaatse blijkt er auto volledig in brand te staan voor een woning. De brandweer heeft de brand geblust. De politie laat weten dat de brand is aangestoken. (klik).
 • De stadspomp op de Markt in het centrum van Delden is verkozen tot het 'Pronkstuk van Stad en Ambt Delden'. Tijdens de finale op woensdagavond 28 november krijgt het monument meer dan de de helft van de stemmen van de ruim 80 aanwezigen. De verkiezing van het Pronkstuk van Stad en Ambt Delden is een initiatief van het Twents Streekarchief in Delden en de Vereniging Heemkunde Ambt Delden. (klik).
 • Eind november worden er in het centrum van Delden winterjassen opgehangen. De verbazing over het tafereel groeit als de volgende ochtend blijkt dat het niet om een paar kledingstukken ging, maar om tientallen verspreid over de Langestraat en zijstraten. Alle winterjassen waren tevens voorzien van een briefje met daarop een wens of boodschap. ‘Neem deze jas als je hem nodig hebt. Hij beschermt u tegen de koude winter.’ (klik).

December:

 • Twickel wil dat er snel werk wordt gemaakt van het verwijderen van de noordelijke lus van de rondweg langs Delden. De stichting geeft in haar laatste uitgave van het Twickelblad aan dat het weghalen van de afrit veel voordelen heeft en dat het financieel haalbaar is. Omdat het gaat om een verkeerskundige aanpassing moeten echter ook de 14 Twentse gemeenten instemmen met de aanpassing. Het Pact van Twickel, waar het weghalen van de lus onderdeel van is, eindigt dit jaar. (klik).
 • Directeur-bestuurder Henny Manrho neemt op donderdag 6 december afscheid van Wonen Delden. Tijdens een receptie bij Grand Café In De Hagen werd de voorman van de woningcorporatie bedankt voor bewezen diensten door onder anderen burgemeester Ellen Nauta. (klik).
 • De inwoners van Delden vroegen zich de afgelopen tijd al af waarom er na de ambitieuze plannen voor het voormalige Rabo-kantoor in Delden, nog altijd geen invulling is voor het grootste deel van de benedenverdieping. Daar blijkt in december een flink meningsverschil tussen de betrokken partijen aan ten grondslag te liggen. (klik).
 • Rood Zwart wint de eerste stadsderby sinds 2014. Op sportpark De Mors werd het in een matig duel 0-3 voor de ploeg van trainer Remco Dokter. (klik).
 • De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat maakt bekend het geluidproductieplafonds langs het spoor in Delden op drie plekken te willen verhogen. Dit gebeurt op verzoek van ProRail dat aangeeft dat de overschrijding wordt veroorzaakt doordat de snelheden in de huidige dienstregeling lokaal hoger zijn dan de snelheden die ten grondslag liggen aan het huidige geluidproductieplafond. (klik).
 • De 25-jarige en een 27-jarige mannen uit Den Haag en Den Dolder worden vrijgesproken van een poging doodslag op twee agenten. Na een mislukte winkelinbraak bij de Albert Heijn in Delden botsten de twee mannen tijdens hun vlucht voor de politie op een politieauto op de A1. De rechtbank oordeelt dat zij niet de – voor de wet vereiste – opzet hadden om de agenten te proberen te doden. Voor de mislukte kraak is het duo veroordeeld tot celstraffen van 6 en 9 maanden. Deze straf hebben ze uitgezeten in voorarrest. Vorige week werden de mannen al op vrije voten gesteld. (klik).

advertenties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren.
Klik hier om in te loggen, of maak hier een account aan.